Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές γραμμές ακόμα και για το τι συνέβη το 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και το πώς η χώρα κόντεψε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, έχει επικαλεστεί τις «αυταπάτες» του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του, έχει παραδεχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει, μολονότι ήθελε διακαώς να κυβερνήσει –με τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα όμως έρχεται ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους διαψεύδει: υπήρχε ξεκάθαρο σχέδιο, είπε και παρέπεμψε στον Λένιν το 1917!
Ο κ. Δραγασάκης μίλησε στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία (ήταν 25 Ιανουαρίου 2015, η εκπομπή προβλήθηκε 23 Ιανουαρίου, μικρό το -τηλεοπτικό- κακό).
Και δεν είχε πρόβλημα να διαψεύσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας μίλησε για αυταπάτη. Εγώ δεν το βίωσα έτσι», είπε, για να προσθέσει:
«Ξέραμε από την αρχή τη δομική του αντίφαση. Είχα γράψει ότι τα όρια της πολιτικής μας είναι δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό όριο.
» Από μεθοδολογική άποψη είχαμε την ίδια αντίφαση που είχε και ο Λένιν το ’17. Ξεκίνησε να κάνει μια παγκόσμια επανάσταση και κατέληξε να γίνει επανάσταση μόνο στη χώρα του. Εμείς δεν ξεκινήσαμε επανάσταση, ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα το οποίο απαιτούσε αλλαγές στην Ευρώπη, απαιτούσε συμμαχίες και άλλα παράλληλα εγχειρήματα. Αυτό δεν υπήρξε και έρχεσαι σε μια φάση και λες: “Ε, και τώρα τι κάνω που είμαι μόνος;”. Αν σκεφτόμαστε έτσι πάντα, δεν θα κάνουμε τίποτα ποτέ. Βλέπεις μια δυνατότητα και λες “για να δω, μπορώ να την αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή;”» είπε ο κ. Δραγασάκης.
«Τα γεγονότα ήταν δραματικά αλλά εντός πλαισίου. Αυτό που ζήσαμε ήταν πόλεμος. Ο Τσίπρας και εμείς δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ. Ετέθη ως απειλή στον Βενιζέλο και νομίζω και στον Σαμαρά, και ετέθη και σε εμάς τον Ιούλιο, όταν μας είπαν “ή συμφωνείτε ή έξοδος”. Ενδιάμεσα ο κ. Σόιμπλε είχε διαμηνύσει τη προσωπική του άποψη, αλλά η κυρία Μέρκελ διαφωνούσε».
Για την περίφημη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 –η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να κρατήσει το 30% του προγράμματος και το υπόλοιπο 70% να το αντικαταστήσει με κάτι που θα σχεδιάσει– ο κ. Δραγασάκης είπε: «Κατ’ αρχήν αυτό ήταν πρόταση του Βαρουφάκη. Ολη αυτή η περίοδος ήταν ένα παιχνίδι κόπωσης της δικής μας κυβέρνησης. Δεν θέλανε συμφωνία. Ηταν μια στρατηγική η κυβέρνηση είτε να πέσει, σε συνεργασία και με εγχώριες δυνάμεις, από ασφυξία δημοσιονομική και να καταρρεύσει, είτε να υποχρεωθεί σε πλήρη παράδοση».
Ο κ. Δραγασάκης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Είπε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναζήτησε ρευστότητα μέχρι και από την Τεχεράνη (!) και παραδέχτηκε ότι μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την έξοδο από το ευρώ.
Το 2015 «αναζητήσαμε ρευστότητα μέχρι και από το Ιράν», διότι το ταμείο ήταν μείον 500 εκατομμύρια και έπρεπε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. «Θέλαμε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες» εξήγησε.
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, πήρε μια συμφωνία τόσο κακή, που «δεν μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε» και έτσι ελήφθη η απόφαση για το δημοψήφισμα.
«Η συμφωνία που μπήκε στο δημοψήφισμα είχε 20 δισ. περισσότερη λιτότητα από τη συμφωνία που υλοποιήσαμε. Η συμφωνία που μπήκε σε δημοψήφισμα δεν είχε χρηματοδότηση, δεν είχε πρόγραμμα χρηματοδοτικό μακράς διάρκειας. Μας έλεγαν ως τότε ότι ανά τρίμηνο θα ερχόμαστε για επιθεώρηση, αν είστε καλά παιδιά, θα παίρνετε» είπε.
Για τις εκτιμήσεις Ρέγκλινγκ ότι το παιχνίδι του χρόνου της διαπραγμάτευσης, που κατέληξε τον Ιούνιο του 2015 στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, κόστισε στην ελληνική οικονομία 100 δισ. ευρώ, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διαφωνώ. Θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρός σε αυτά τα θέματα ο κ. Ρέγκλινγκ. Ολο αυτό το έβγαλε ο κ. Στουρνάρας και είναι αυθαίρετο».
Βέβαια, απ’ όλα αυτά δεν προκύπτει και κάποιο σχέδιο…