Από 340, τα λεγόμενα «παιδιά της εισαγγελικής εντολής» –που είχαν σταλεί στα νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εγκαταλείφθηκαν εκεί– ο αριθμός τους έπεσε σε δύο χρόνια στα 42, υπογράμμισε σε δηλώσεις στο Mega η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, και σήμερα είναι 71 παιδιά.
«Οταν ξεκινήσαμε την πορεία μας ως κυβέρνηση, βρήκαμε 340 παιδιά. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, την Πρόνοια και την Εισαγγελία, τα 340 παιδιά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια, 42», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους και εάν όχι, να πάνε σε ίδρυμα.
Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή, η κυρία Μιχαηλίδου έκανε λόγο για έκρηξη εισαγγελικών εντολών. «Και λέω ευτυχώς γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει και μιλάει», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή της.
«Τώρα –ενημέρωσε– έχουμε πάει στα 71 παιδιά. Οι εξετάσεις δεν βγαίνουν σε μία ημέρα. Στατιστικά, το 65% των παιδιών πάει πίσω στην οικογένεια του, αφού γίνει έλεγχος στο οικογενειακό περιβάλλον στους γονείς, στον παππού και στην γιαγιά. Αν είναι να γυρίσουν στην οικογένεια, δεν μπορεί να πάνε ενδιάμεσα τα παιδιά σε μια δομή».
«Από τα 71, ελάχιστα παιδιά είναι για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο. Ο 14χρονος ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, επειδή κάποιες δομές δεν τον δέχονταν», διευκρίνισε, με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ενός αγοριού 7 ετών και ενός κοριτσιού 13 ετών από 14χρονο μέσα στον χώρο όπου φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή, στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» (σ.σ. μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ).
«Πέρυσι», σημείωσε η υφυπουργός, «κάναμε εντατική προσπάθεια και φέραμε κοινωνικούς λειτουργούς και φροντιστές στην Αθήνα για να εκπαιδευθούν. Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να πάνε σε δομές. Πρέπει ή να γυρίσουν στην οικογένεια τους και να στηριχθούν ή να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες. Αλλιώς, πρέπει να φτιαχτούν ξεχωριστοί χώροι στα Νοσοκομεία Παίδων, όπως αυτός στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που ήδη φιλοξενεί 12 παιδιά. Πρέπει να φτιαχτούν και άλλοι τέτοιοι χώροι».
Ο υπουργός Υγείας διέταξε ΕΔΕ και ταυτόχρονα γίνεται έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Αστυνομίας, δήλωσε με τη σειρά του ο διοικητής των Νοσοκομείων «Παίδων», Μανώλης Παπασάββας.
«Τα παιδιά έρχονται στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για να γίνει ιατρικός έλεγχος, και σε ορισμένα και εκτίμηση από παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά μένουν σε θαλάμους νοσηλείας. Οταν τελειώσει ο έλεγχος, ενημερώνεται ο εισαγγελέας και ο εισαγγελέας αποφασίζει που θα μεταφερθεί το παιδί», επεσήμανε, για να συμπληρώσει:
«Σίγουρα δεν είναι κατάλληλος χώρος το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από εκείνον από τον οποίο απομακρύνθηκαν τα παιδιά. Το προσωπικό του νοσοκομείου, μαζί με τους εθελοντές, τους προσφέρουν την ανάγκη και την αγάπη που χρειάζονται».
Το «Παίδων» είναι για τις νοσηλείες και όχι για τη φιλοξενία των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα, παρατήρησε από την πλευρά της, μιλώντας στο Μega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές δομές, με ψυχολόγους, για να μη βλέπουμε τα περιστατικά βίας, γιατί υπάρχουν διαφορετικές ηλικίες παιδιών, με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα και βιώματα», τόνισε με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στο «Αγλαΐα Κυριακού».
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», «πάνω από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα» και «δεκάδες εξ αυτών παραμένουν “έγκλειστα” στα νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας».
Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο»:
«Περισσότερα από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων, μόνο στην Αθήνα.
– Δεκάδες εξ αυτών παραμένουν “έγκλειστα” στα νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας.
– Υποχρεωμένοι οι εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
– Ενα παιδί 14 ετών “κατηγορείται” ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο παιδιά στον χώρο του νοσοκομείου.
– Ποιος αναρωτήθηκε πώς νιώθει αυτό το παιδί, θύμα βάναυσης κακοποίησης, όταν παραμένει από τον Ιούλιο έγκλειστο στον ακατάλληλο χώρο του νοσοκομείου χωρίς την απαραίτητη φροντίδα;
Για μία ακόμα φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τη φρικτή πραγματικότητα των παιδιών, που κατόπιν εισαγγελικών εντολών απομακρύνονται για την ασφάλειά τους, από το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων.
Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός των παιδιών που στόχο έχει τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ώστε ακόλουθα να τοποθετηθούν σε κάποιον κατάλληλο χώρο παιδικής προστασίας για τη φιλοξενία τους.
Η διαδικασία παραμονής τους στα νοσοκομεία δεν πρέπει να υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
ΩΣΤΟΣΟ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Η αναζήτηση από τους εισαγγελείς χώρου φιλοξενίας μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν “έγκλειστα” ουσιαστικά στα νοσοκομεία.
Παιδιά που έχουν βιώσει το τραύμα της απομάκρυνσης που έχουν περάσει φρικτά στις οικογένειές τους και για αυτό και απομακρύνθηκαν, παραμένουν στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς να έχουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.
– Και όσο, συχνά μάταια, οι Εισαγγελείς κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να βρουν για κάθε παιδί τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας
– Και όσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων κάνουν καθημερινά υπερβάσεις για να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα αλλά βρίσκονται εκεί για κοινωνικούς λόγους.
Τα παιδιά παραμένουν εκεί, σε χώρους πλήρως ακατάλληλους και αν τελικά ανατεθεί η φροντίδα τους σε κάποιο κρατικό ίδρυμα είναι σε σημεία απομακρυσμένα, στα σύνορα της χώρας».