Επιφανής ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, για τον οποίο υπήρχαν εδώ και χρόνια υποψίες ότι ήταν ο εγκέφαλος του μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, δολοφονήθηκε την Παρασκευή κοντά στην Τεχεράνη.
Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί κάποια έκρηξη κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Δεν είναι η πρώτη δολοφονία την τελευταία δεκαετία επιστήμονα που σχετίζεται με το πυρηνικό ή το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη συστηματικά «δείχνει» προς την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη.
Δυτικές και ισραηλινές πηγές, καθώς και ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο επικεφαλής απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο τερματίστηκε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα, έξω από την Τεχεράνη. Το υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο Φαχριζαντέχ ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο.
Η δολοφονία του επιστήμονα είναι μια απόδειξη «του βάθους του μίσους των εχθρών» απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας, ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.
Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. Το Τελ Αβίβ δεν θέλησε να σχολιάσει τις καταγγελίες.
Ποιος ήταν ο δολοφονημένος επιστήμονας
Ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.
Σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 2011, ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη και τότε κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα. Ηθελε μάλιστα εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για την Τεχεράνη. Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικά χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμειξη στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Φαχριζαντέχ κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.