Τον ποινικό έλεγχο για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος των πέντε υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ που επέτρεψαν την «εκδρομή» των κροατών χούλιγκαν τον Αύγουστο του 2023, από τη χώρα τους μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εξελίχθηκε σε επιδρομή και στα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών.
Ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που κλήθηκε να αποφανθεί επί της άποψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι η υπόθεση σε ό,τι αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, πρέπει να τεθεί στο αρχείο, όχι μόνο διαφώνησε για την αρχειοθέτηση, αλλά ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου για βαρύτερο αδίκημα. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε όπως ελεγχθούν οι πέντε αξιωματικοί για το ενδεχόμενο διάπραξης του κακουργήματος της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο, κρίνοντας πως είναι δυνατή η άσκηση ποινικών διώξεων.
Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος επιστρέφει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με εντολή να ερευνηθεί αν προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση του κακουργήματος που ζήτησε ο εισαγγελέας Εφετών, και οι πέντε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θα κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις, ώστε μετά να κριθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις .
Το αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για αρχειοθέτηση της έρευνας, που αφορούσε κυρίως το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, είχε ως βασικό σκεπτικό ότι το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ελλείψει δόλου από την πλευρά των ελεγχόμενων αστυνομικών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το στοιχείο της έλλειψης δόλου ήταν εκείνο που οδήγησε την εισαγγελική λειτουργό που διενέργησε την έρευνα να ζητήσει αρχειοθέτηση. Κα αυτό παρότι στο σκεπτικό της σημειώνει ότι οι ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν ενήργησαν ως οφειλαν, και πως «άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο οι κροάτες οπαδοί να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα), αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής».
Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε πως δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους “οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης” και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος.
Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Εφετών θεωρεί ότι από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτουν ενδείξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης.
Κατά πληροφορίες πάντα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άποψη του εισαγγελικού λειτουργού είναι ότι οι αστυνομικοί πρέπει να ελεγχθούν για το εν λόγω αδίκημα , που αφορά διακινδύνευση ζωής , για να διακριβωθεί η ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου ως πρόβλεψη για την επέλευση κινδύνου, η οποία, αν διαπιστώθηκε, δεν μετέβαλε τις ενέργειες των αστυνομικών οι οποίοι αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα. Θεωρεί, επίσης, ότι και στις περιπτώσεις των τραυματισμών φιλάθλων στοιχειοθετείται η έκθεση από αμέλεια.
Στον αντίποδα, κρίνει ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.
Υπενθυμίζεται ό΄τι η υπόθεση ενδεχόμενων ευθυνών αστυνομικών, για την είσοδο και κάθοδο των κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ -για την οποία υπήρχαν σχετικές προειδοποιήσεις- σήματα, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το Νοέμβριο του 2023, ώστε να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για την διαπίστωση ή μη ποινικών αδικημάτων όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.