Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκτόξευση κινεζικού πυραύλου | EPA/STR
Επικαιρότητα

Δοκιμή-σοκ για τις ΗΠΑ από την Κίνα: Υπερ-υπερηχητικός πύραυλος σε τροχιά

Το Πεκίνο εμφανίζεται να διαθέτει δυνατότητα για πλήγμα που πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, γεγονός που κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τονίζουν οι FT
Protagon Team

Η Κίνα προχώρησε στην εκτόξευση υπερ-υπερηχητικού (hypersonic) πυραύλου σε τροχιά, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης πριν χτυπήσει στον στόχο του, αναφέρουν οι Financial Times, που επισημαίνουν ότι η δοκιμή προκάλεσε κατάπληξη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο.

Ο πύραυλος, που είναι ικανός να φέρει και πυρηνική κεφαλή, έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά περισσότερα από 32 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τρεις από τις πηγές των FT.

Πάντα σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου Long March. Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη τον Αύγουστο κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερ-υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με τους FT.

Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερ-υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα πενταπλάσια και πλέον από αυτή του ήχου. Ωστόσο, ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά, ως το Διάστημα, και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους.

Ακόμη περισσότερο, οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς –όπως οι πύραυλοι Κρουζ, που όμως είναι πολύ πιο αργοί, συχνά με ταχύτητα μικρότερη από αυτή του ήχου- κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ, είναι όμως άγνωστο το κατά πόσον είναι σε θέση να αμυνθούν και έναντι υπερ-υπερηχητικών πυραύλων.

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ οι αμερικανοσινικές εντάσεις κλιμακώνονται, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.