Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% εφέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Πρόκειται για ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονται για την Ευρωζώνη, αλλά μικρότερους από τις προβλέψεις που υπάρχουν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024 (αύξηση ΑΕΠ 3%)
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μεγέθυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, ρυθμοί σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με της Ελλάδας.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% εφέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3%, αντίστοιχα.
Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχιστεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη.
Προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% φέτος, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο, και 2,9% το 2024 έναντι οριακά υψηλότερης πρόβλεψης τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο (περίοδος 2000-2019) που ήταν 3,8%.
Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ για την κινεζική οικονομία 5% και 4,2%, αντίστοιχα.
«Παρά την ανθεκτικότητα που υπήρξε φέτος με την ανάκαμψη μετά το εκ νέου άνοιγμα και την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εφησυχασμός», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της πριν την πανδημία και υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών.
«Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ.
«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αργά από τα χτυπήματα της πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κρίση κόστους ζωής. Εκ των υστέρων, η ανθεκτικότητα ήταν αξιοσημείωτη.
»Παρά τη διαταραχή στις αγορές ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο και την άνευ προηγουμένου αυστηροποίηση των παγκόσμιων νομισματικών συνθηκών για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει.
»Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει αργή και άνιση, με αυξανόμενες παγκόσμιες αποκλίσεις. Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ», δήλωσε ο σύμβουλος του Ταμείου σύμφωνα με τον Guardian.