Τη μεγαλύτερη του προσδοκώμενου ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας μετά την πανδημία, χαιρετίζει το Διεθνές Νομισματικό Τσμείο, αποδίδοντάς τη στη «σθεναρή δημοσιονομική αντίδραση, την ευέλικτη νομισματική πολιτική και τις συνετές πολιτικές», καθώς και στην «αξιοσημείωτη στήριξη της ΕΕ».
Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρότι το περιβάλλον είχε πολλές προκλήσεις, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις σε αρκετά πεδία, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, και της αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών», ενώ υπενθυμίζεται ότι «η Ελλάδα αποπλήρωσε τον Απρίλιο, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, όλες τις πιστώσεις του ΔΝΤ που εκκρεμούσαν και παράλληλα αναμένεται η έξοδος από το τριμηνιαίο πλαίσιο Ενισχυμένης Εποπτείας των Ευρωπαϊκών Θεσμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τον Αύγουστο του 2022.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, στο 3,5% το 2022, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας ωστόσο αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022, αλλά τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, στο 2,6% και στο 1,2%, αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του δείχνουν διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Πέρυσι η κατάσταση ήταν μετρίως πιο αδύναμη σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιθυμητές πολιτικές, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.