| REUTERS/Yuri Gripas/File Photo
Επικαιρότητα

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4,6% για το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα

Αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σχέση με τις εαρινές εκτιμήσεις καταγράφονται στην έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Protagon Team

Ισχυρή ανάπτυξη και πτώση του πληθωρισμού κατά το 2021 και το 2022 είναι οι δύο βασικές προβλέψεις για την Ελλάδα στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, προβλέπεται υποχώρηση της ανεργίας αλλά και υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο πρόκειται να υποχωρήσει κατά το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η έκθεση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022.

Οι προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του υπουργείου Οικονομικών που είναι 6,1% φέτος και 4,4% για το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι  οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι αναθεωρημένες σημαντικά προς τα πάνω σε σχέση με τις εαρινές όταν το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% και 5% για το 2022.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μέσα στο 2022.

Το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο από το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, προβλέποντας ανάπτυξη 6,5% (έναντι πρόβλεψης για 6,1% από το ΥΠΟΙΚ) για το 2021 και 4,6% για το 2022, έναντι της αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% του ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 1,3% στο τέλος του έτους και περαιτέρω στο 0,4% σε μέσα επίπεδα το 2022.

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% που είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (6%), ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%. Ωστόσο, η οριακή αυτή μεταβολή συγκαλύπτει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις για τις φτωχότερες χώρες λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας, ενώ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά οι προβλέψεις, λόγω των διαταραχών στην προσφορά. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος στο 5% (από 4,6% τον Ιούλιο) και τη διατήρησε σταθερή για το 2022 στο 4,3%. Για την αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 6% φέτος έναντι 7% τον Ιούλιο και 5,2% για το 2022 έναντι 4,9%.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, το ΔΝΤ τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση μίας παγκόσμιας κατώτατης τιμής για τον άνθρακα και αντισταθμιστικά, στοχευμένα επιδόματα σε νοικοκυριά.