Μια βρετανίδα υπήκοος που εγκατέλειψε μαζί με τρεις φίλες της το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 για να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS, ευελπιστεί να της επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα της «για το καλό του νεογέννητου παιδιού της». Η Σαμιμά Μπεγκούμ, 19 ετών, που ζει πλέον σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Συρία, δήλωσε στο Sky News ότι στα τέσσερα χρόνια που πέρασε στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους ήταν μια «απλή νοικοκυρά»και ότι «θα έπρεπε να την συμπονούν».
Η Μπεγκούμ, η οποία παντρεύτηκε τον ολλανδό τζιχαντιστή Ιάγκο Ρέντικ τρεις εβδομάδες μετά την άφιξή της στη Συρία, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον της» καθώς «δεν έκανε ποτέ τίποτα επικίνδυνο». Παρά τις δυσκολίες, η ίδια δεν μετανιώνει για την απόφαση που πήρε σε ηλικία μόλις 15 ετών να ενταχθεί στο ISIS, γιατί η εμπειρία αυτή την κάνει να αισθάνεται πλέον «πιο δυνατή».
Το καταπληκτικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η Μπεγκούμ δηλώνει ανοικτά ότι οι εκτελέσεις και οι αποκεφαλισμοί που λάμβαναν χώρα εντός και εκτός του χαλιφάτου την «έβρισκαν σύμφωνη» καθώς, πάντα κατά την ίδια, τα παραπάνω «επιτρέπονται από το Ισλάμ». Τα ερωτήματα που τίθενται λοιπόν είναι τα εξής:
Ερώτημα πρώτο: Είναι δυνατόν μια χώρα που έχει πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις να επιτρέψει σε άτομο με τέτοιου είδους πεποιθήσεις να περάσει τα σύνορα της;
Ερώτημα δεύτερο: Έχουν βάση τα επιχειρήματα τύπου «ήμουν μια απλή νοικοκυρά» και κατά πόσο μπορεί να είναι σίγουρη η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ότι η γυναίκα αυτή δεν έχει διασυνδέσεις με τζιχαντιστές εντός της Αγγλίας;
Ερώτημα τρίτο: Μπορεί μια χώρα να γυρίσει την πλάτη της σε μια νεαρή μητέρα η οποία ζητά να επιστρέψει κυρίως «για το καλό του παιδιού της»;
Οι βρετανικές αρχές λοιπόν βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα. Διότι από τη μία μπορεί να θεωρηθεί απάνθρωπο το να εγκαταλείψουν ένα παιδί και μια μητέρα στη μοίρα τους, από την άλλη όμως, το να τη δεχτούν πίσω ανοίγει αυτόματα την πόρτα και σε άλλες «επιστροφές» οι οποίες ενδέχεται να θέσουν την ασφάλεια των βρετανών πολιτών σε κίνδυνο.
Η λύση που διακινείται από μεγάλο μέρος του βρετανικού Τύπου φαίνεται πως βρίσκεται κάπου στη μέση: εφόσον η Μπεγκούμ έχει οικογένεια στην Αγγλία, θα μπορούσε το παιδί να ζήσει με εκείνους και η ίδια να δικαστεί για τη συμμετοχή της στην τρομοκρατική οργάνωση. Διότι _λένε _ ένας άνθρωπος που διέπεται από πιστεύω ποτισμένα με μίσος και δείχνει ανοχή σε απάνθρωπες συμπεριφορές δεν μπορεί ούτε να λάβει άφεση αμαρτιών ούτε φυσικά να μεγαλώσει με ευαισθησία ένα παιδί.
Η ίδια πάντως ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να της πάρουν το παιδί» καθώς, όταν οι γονείς της είχαν έρθει παλαιότερα σε επαφή με τις υπηρεσίες Ασφαλείας, εκείνες τους διαβεβαίωσαν ότι «δε θα δικαστεί ως τρομοκράτης» σε περίπτωση που επιστρέψει στην Αγγλία. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια, με την Scotland Yard να μην έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος.