Διπλός... κονστρουκτιβισμός: ο Εμανουέλ Μακρόν του εξωφύλλου της Le Monde και ο Αδόλφος Χίτλερ του εξωφύλλου του Harper's Bazaar | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Διχάζει το εξώφυλλο της Monde: μοιάζει ή όχι ο Μακρόν με τον Χίτλερ;

Η επίμαχη σύνθεση απεικονίζει τον γάλλο πρόεδρο με βλοσυρό βλέμμα, με φόντο τους διαδηλωτές που κρατούν σημαίες κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου
Protagon Team

Σφοδρές αντιδράσεις και διχαστικά σχόλια προκάλεσε το εξώφυλλο του ένθετου περιοδικού της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τη φωτογραφία του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που σε πολλούς θύμιζε τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το περιοδικό κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και μετά τις διαμαρτυρίες πολλών αναγνωστών ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού, Λικ Μπρονέρ, αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Το επίμαχο εξώφυλλο, εμπνευσμένο από τις διαδηλώσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, απεικονίζει τον Μακρόν με βλοσυρό βλέμμα, με φόντο τους διαδηλωτές που κρατούν σημαίες κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου και το γράμμα «Μ» σε γοτθική γραμματοσειρά ακριβώς από πίσω του.

Την Κυριακή ο διευθυντής έκδοσης έγραψε στην εφημερίδα: «Το εξώφυλλο του περιοδικού «M» της Le Monde με ημερομηνία Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερικούς από τους αναγνώστες μας. Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσοι σοκαρίστηκαν».

Ο ίδιος, υποστήριξε πως το ατυχές εξώφυλλο ήταν ιδέα του γραφίστα του περιοδικού, που χρησιμοποίησε το μαύρο και το κόκκινο χρώμα, τα αγαπημένα των Ναζί, εμπνευσμένος από το καλλιτεχνικό ρεύμα του κονστρουκτιβισμού στη Ρωσία.

Η θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε καθώς σε αρκετούς θύμισε την εικόνα του Χίτλερ να στέκεται μπροστά στην κόκκινη και λευκή σημαία του Τρίτου Ράιχ με τη μαύρη σβάστικα.

Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για μια εικόνα του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ, αλλά για ένα εξίσου εντυπωσιακό εξώφυλλο, που φιλοτέχνησε ο αμερικανός καλλιτέχνης Λίνκολν Αγκνιου για λογαριασμό του περιοδικού Harper’s Bazaar το 2007.

Οι περισσότεροι ίσως να παρεξήγησαν το εν λόγω εξώφυλλο του Χίτλερ με μια φωτογραφία εποχής του Μεσοπολέμου – φυσικά, έκαναν λάθος και το μόνο που συνδέει τις δυο εικόνες είναι μάλλον οι κοινές… κονστρουκτιβιστικές επιρροές