Επειτα από ακόμη μία θυελλώδη συνεδρίαση –αυτή τη φορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας– πέρασε τελικά, με οριακή πλειοψηφία –17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών– η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου και την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της ΚΟ, του Νίκου Παππά – ο μόνος που απέμεινε στο πλευρό του εν αμφισβητήσει προέδρου.
Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
«Οχι» ψήφισαν οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Την επιλογή του «παρών» επέλεξαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Πριν από την ψηφοφορία υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της ΚΟ.
«Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Φάμελλος.
Τελικά ο κ. Φάμελλος που δήλωνε ότι δεν παραιτείται (δείτε κάτω την «πύρινη» ανάρτησή του) και δεν δέχεται την «καθαίρεσή» του, δέχθηκε τελικά να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στη συνεδρίαση με το που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε –στη διαδικτυακή τοποθέτησή του από την Κρήτη όπου βρίσκεται– σαρωτικές αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα, με τους λεγόμενους προεδρικούς να παίρνουν το πάνω χέρι.
Για πρόεδρο της ΚΟ πρότεινε τον Νίκο Παππά και για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Εκτός, έμειναν οι μέχρι τώρα εκπρόσωποι Διονύσης Καλαματιανός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο συντονισμός των τομεαρχών ανατέθηκε στη Γιώτα Πούλου, με αναπληρώτρια τη Ραλλία Χρηστίδου.
Καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις» που ενισχύουν την εσωστρέφεια, ο Σωκράτης Φάμελλος αρνήθηκε να παραμερίσει και έπειτα από διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις έγινε τελικά η ψηφοφορία για τον Νίκο Παππά.
«Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων, εμφανώς ενοχλημένος, ο κύριος Φάμελλος.
Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», του απάντησε σε έντονο ύφος ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, «δείχνοντάς» του ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί από μόνος του.
«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Ομως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο», αντέτεινε ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος.
Δεν έλειψαν και οι προτάσεις από βουλευτές (μεταξύ αυτών ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Γιώργος Καραμέρος) για αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Πριν από την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στη συνέχεια, δε, επικαλέστηκε δύο λόγους για να δικαιολογήσει την απομάκρυνση Φάμελλου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά:
«Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα τη διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.
Την οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους.
Εχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας.
Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους (εδώ αναφέρεται σε έναν ομόφωνα (13-0) και αμετάκλητα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος).
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπηθεί όσο κανένα άλλο κόμμα για αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με λίστες Πέτσα και κουρέματα σε δάνεια, έχει χτίσει έναν μηχανισμό που ειδικεύεται στη δολοφονία χαρακτήρα. Κάτι που επιχειρούν λυσσαλέα να πετύχουν με μένα και φυσικά κάτι που έχει βιώσει και ο Νίκος.
Χωρίς υπεκφυγές, λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας».
Η ανάρτηση Κασσελάκη για την τοποθέτησή του στην ΚΟ
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ευχαριστήσει θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο «για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες».
«Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ –είπε– ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Εχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Να ευχαριστήσω όλους/ες τους/τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με όλα τα μέλη της ΚΟ για σταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις να ακούγονται, να αξιολογούνται από τον λαό και αυτό θα κάνουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παππάς μίλησε για καθαρό αποτέλεσμα (της ψηφοφορίας), «ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι/όλες μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής».
Η απάντηση στους αμφισβητίες
Ακολούθως, απαντώντας στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε και πάλι όσα στελέχη του ζητούν να παραιτηθεί και αντιδρούν στις αλλαγές στο κόμμα, «να θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος».
«Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, αν και στην περίπτωση Πολάκη η επίσημη θέση της Κουμουνδούρου ήταν ότι ο βουλευτής Χανίων μιλά πολιτικά όταν αμφισβητεί ευθέως και ανοικτά τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά.
»Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και τριβές πριν αλλάξουν όλα στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο. Γιατί θα αλλάξουν όλα. Είμαι όμως αποφασισμένος: το κόμμα θα απολέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση. Με μια νέα δομή που θα φέρει γείωση και οργανωτικό ιστό στην κοινωνία των πολιτών, που με τη σειρά της θα κάνει την επανεκλογή σας πολύ πιο εύκολη από ό,τι στο παρελθόν. Θα έχετε στο πλευρό σας το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη.
Η βάση με εξέλεξε πριν από 11 μήνες για τριετή θητεία. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας μου άρχισε από την πρώτη εβδομάδα. Εκδηλώθηκε στην ανούσια διπλή διάσπαση. Εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με ατζέντα για συγκολλήσεις με αλλά κόμματα και άλλες ηγεσίες. Εκδηλώνεται τώρα με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των κομματικών μέσων από εκείνους που γνωρίζουν ότι δεν ήταν βιώσιμα ούτε με τη διπλάσια χρηματοδότηση», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του ο σε κάθε περίπτωση στριμωγμένος Κασσελάκης.
«87»: Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία ο Κασσελάκης
Σχολιάζοντας όσα ταραχώδη εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ και το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε, πηγές των «87» μιλούσαν για «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία», καθώς, όπως παρατηρούσαν, πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μείνει με 17 από τους 35 βουλευτές.
«Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά», ανταπάντησαν πηγές της Κουμουνδούρου, διαμηνύοντας εκ νέου ότι «αν επιθυμεί η ομάδα των 87 –ή όσων είναι τέλος πάντων– ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».