Ο πρώην υπουργός Αμυνας σε ημερίδα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), το 2015 | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Δίωξη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στο ζεύγος Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Αμυνας και τη σύζυγό του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Το ζευγάρι διατηρούσε 46 λογαριασμούς σε πέντε διαφορετικές τράπεζες της Ελλάδας
Protagon Team

Περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι διώκονται για το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από έλεγχο του ΣΔΟΕ και που κατατέθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το ζευγάρι διατηρούσε 46 διαφορετικούς λογαριασμούς, σε πέντε διαφορετικές τράπεζες στην Ελλάδα, σε δεκάδες υποκαταστήματα, με συνολικό χρηματικό ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ!

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονται την περίοδο 2000-2010, ενώ ένα ποσό, ύψους 300.000 ευρώ, από το οποίο 150.000 ευρώ είναι στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και 150.000 ευρώ στο όνομα της συζύγου του, χρονολογείται στην περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Αμυνας.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι τελικά ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται για 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία που κατέθεσε στην Προανακριτική δεν δικαιολογούν το ποσό. Από τα 1,9 εκατ.,  το ένα εκατομμύριο είναι στο όνομά του και οι 900.000 στο όνομα της συζύγου του.

Πάντως, το στοιχείο που οδήγησε την Εισαγγελία Διαφθοράς  στην άσκηση της ποινικής δίωξης εις βάρος του ζεύγους ήταν ο εντοπισμός ενός λογαριασμού στη λίστα Μπόργιανς, με ποσό που το 2006 φέρεται ότι άγγιζε τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές Αρχές.

Η ποινική δίωξη έρχεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και που διενεργήθηκε ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων καθώς και τμήματος αγοράς της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού. Πιο συγκεκριμένα, έπρεπε να εξακριβωθεί εάν η ακίνητη περιουσία του Παπαντωνίου προήλθε από μαύρο πολιτικό χρήμα ή από πόρους του ιδίου και οικογένειάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά τεσσάρων ακινήτων. Φαίνεται ότι οι εισαγγελείς έκριναν ότι είναι επαρκείς οι ενδείξεις που φανερώνουν ότι οι καταθέσεις ή και αγορές των δύο κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκαν με «βρόμικο» χρήμα, το οποίο προήλθε από «δώρα» για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά την υπουργία του Παπαντωνίου.

Απ’ ότι φαίνεται οι εισαγγελείς έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να προήλθαν οι αγορές των ακινήτων από ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο και δεν ασκούσαν κάποιο ελεύθερο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, από τα οποία να προέκυπταν αδήλωτα εισοδήματα.

Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, στις 28 Ιουνίου.