Τα δύο πρόσωπα του Ιανού εμφάνισε το Σαββατοκύριακο ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Εκεί που είχε αρχίσει να σχηματίζεται η εντύπωση ότι μπορούν να συμπορευτούν βρίσκοντας κοινή περπατησιά, φάνηκαν δύο αφηγήματα για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.
Το ένα είναι όσα έγιναν στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με πιο εμφαντική την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και το έτερο τα όσα ειπώθηκαν στο Συνέδριο της Δράσης με τη παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη.
Η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε κανένα περιθώριο ερμηνειών τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ως αυτόνομος κι αυτοτελής πόλος κι απέκλεισε την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.
Είναι γνωστό ότι αρκετοί παράγοντες από τη φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού και το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για τη συγκρότηση ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα οι εγωισμοί, οι ηγετικές φιλοδοξίες και τα μικροκομματικά συμφέροντα είναι φανερό ότι παραμένουν ισχυρά παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι πρέπει το ταχύτερο να παραμεριστούν. Η παρέμβασή του τόσο για τη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και οι δυσάρεστες αλήθειες που πρέπει ειπωθούν για τις αλλαγές που επιβάλλονται στη χώρα, συζητήθηκαν εκτενώς στις κομματικές συνεδριάσεις και το Διαδίκτυο.
Ταυτόχρονα ψυχράθηκαν αισθητά οι σχέσεις ανάμεσα στο Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή το αν προσκλήθηκε ή όχι ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω από παραπολιτικά δημοσιεύματα που έδωσαν την εικόνα αφ’ υψηλού αντιμετώπισης του Ποταμιού από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Φανταστικοί μικροπολιτικοί διάλογοι και διαρροές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ πράγματι δεν κλήθηκε κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», ήταν η άτυπη ενημέρωση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής.
«Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ κλήθηκε στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παρέπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των email τους. Ας ψάξουν.Καλό θα είναι πάντως, η ορμή όλων μας να μην εξαντλείται σε διαρροές, παραπολιτικά και γκρίνιες αλλά στο διάλογο για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», απάντησε, νωρίς το απόγευμα με ανάλογο τρόπο το Ποτάμι.
Η παρεξήγηση που προέκυψε είναι εμφανής δυσαρεστώντας και τις δυο πλευρές. Οι εξηγήσεις ασφαλώς διαφέρουν. Από το Ποτάμι επισημαίνουν ότι απαιτείται σοβαρότητα από όλες τις πλευρές ώστε οι παρεξηγήσεις να αποτρέπονται και τονίζουν ότι η συμβολή των στελεχών του Ποταμιού στην Επιτροπή Διαλόγου δεν αναστέλεται αλλά αντιθέτως θα συμβάλλουν τα μάλα για να καταλήξει σε ουσιαστικές μεταρρυθμιτικές προτάσεις.
Παράγοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποδίδουν τις τριβές που προέκυψαν σε επαναθεώρηση της μέχρι τώρα τακτικής του Ποταμιού στο γεγονός ότι τα νέα δεδομένα με τις επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν επίκενται γρήγορες πολιτικές εξελίξεις και απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών.
Επίσης θεωρούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης πιέζεται από τη φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού να στραφεί σε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενοχλήθηκαν ακόμη από το γεγονός ότι ενώ ήταν γνωστό από μήνες ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένη η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , η Δράση έκανε το Συνέδριό της για να περιοριστεί επικοινωνιακά. Το ίδιο λένε έγινε και με την εκδήλωση της κίνησης «Μπροστά».
Οσες όμως εξηγήσεις κι αν δίνει η κάθε πλευρά γεγονός είναι ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφωνίες για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τις οποίες θα προσδιοριστεί το κατά που γέρνει η κάθε πλευρά.
Στην Επιτροπή Διαλόγου γίνονται προσπάθειες να βρεθεί κοινή βάση σε σημαντικά ζητήματα αρχής γενομένης από τα θέματα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και των θεσμών όπου μάλιστα αποφασίστηκε ανοιχτή εκδήλωση για τις αρχές Ιουνίου.
Σ΄αυτό αναμένεται να συμβάλλει η πολιτική διακήρυξη που εγκρίθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από την οποία λείπει έπειτα από δεκαετίες το «πνεύμα της 3ης Σεπτέμβρη» ενώ περιέχει έντονες σοσιαλδημοκρατικές πινελιές. Ακόμη τίθενται σε διάλογο με την κοινωνία ζητήματα ταμπού, για το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η εγκατάλειψη της επιδοματικής λογικής για το κοινωνικό κράτος προβάλλοντας την ανάγκη εξατομικευμένων πολιτικών.