Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (στην εικόνα που κρατούν οι διαδηλωτές) ήταν η αφορμή για την νέα μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή | REUTERS/Alaa Al Sukhni
Επικαιρότητα

Διπλωματικός αγώνας δρόμου για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Διπλό χτύπημα - από Ιράν και Χεζμπολάχ- περιμένουν οι ΗΠΑ. Εκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Τετάρτη στην Τζέντα, κατόπιν ιρανικής πρόσκλησης. Διεθνείς διπλωματικές πιέσεις για να μην υπάρξει γενίκευση των συγκρούσεων
Protagon Team

Διπλωματικός αγώνας ταχύτητας βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων, κάτι που θα πυροδοτούσε αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ και ακολούθως θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιμήσει ότι το χτύπημα μπορεί να γίνει ακόμη και εντός ωρών ενώ το Ιράν και η Χαμάς επαναλαμβάνουν ότι θα εκδικηθούν το Ισραήλ (σσ: για τις πρόσφατες δολοφονίες κορυφαίων στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς) αλλά δεν επιθυμούν γενικευμένη σύγκρουση.

Την Δευτέρα συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος ζήτησε να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας με τον οποίο συζήτησε και για την πορεία των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, όμως, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την υποστήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί νέα επίθεση. «Συζητήσαμε τα μέτρα που λαμβάνουμε για να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του προσωπικού μας με τρόπο και σε τόπο της επιλογής μας», έγραψε ο Μπάιντεν στο X μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας ασφαλείας, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και σε ποια έκταση παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να υπάρξουν διεθνείς διπλωματικοί δίαυλοι προς το Ιράν για να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Το Ιράν έχει μετακινήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά μέσα που ήταν απαραίτητα για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να προβλέψουν τώρα τις ενέργειές του.

Παράλληλα, υπουργοί Εξωτερικών από ισλαμικές χώρες αναμένεται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Το Ιράν ζήτησε τη συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Νάσερ Καναάνι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, ο Καναάνι κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Οι Φρουροί της Eπανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Τη Δευτέρα το Ιράν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του.

Τη Ρωσία αναμένεται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, όπως έκανε γνωστό το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Ο Αμπάς δήλωσε στο RIA  ότι η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοπό να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης.