Επικαιρότητα

Διπλωματία: Εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλαδας με Λιβύη, Τουρκία, Αρμενία

Εντονη κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα με την Αθήνα να προσεγγίζει ξανά την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς, με την οποία και αναμένεται να συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη
Protagon Team

Ως σημαντικές περιγράφονται οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο όσον αφορά στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη –ένα ακανθώδες πρόβλημα λόγω και του διαβόητου και βεβαίως παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου για ΑΟΖ. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη κινητικότητα με την Αθήνα να προσεγγίζει ξανά την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς, με την οποία και αναμένεται να συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη. Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ o Πιέρρος Ι. Τζανετάκος, αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της άσκησης ήπιας διπλωματίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν», αναφερόμενος όμως ξανά στο μεγαλεπήβολο όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας».

Κι ενώ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν επιχειρούν να συγκλίνουν μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, η Αθήνα επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σεβασμού και εφαρμογής Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δρουν προληπτικά προλαμβάνοντας ανθρωπιστικές κρίσεις.