Ξεκινά σήμερα η δίκη του κατηγορούμενου για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, Πέτρου Φιλιππίδη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο ίδιος δεν θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση (παρ’ όλο που έχει μεταφερθεί εδώ και μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού από το κατάστημα Τριπόλεως), με την υπεράσπισή του να επικαλείται σοβαρό πρόβλημα υγείας του ηθοποιού και να δηλώνει ότι θα αιτηθεί στο δικαστήριο ολιγοήμερη διακοπή της δίκης.
«Ο κ. Φιλιππίδης για λόγους υγείας δεν παραβρίσκεται ενώπιον σας. Eχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχει χάσει 25 κιλά. Θα δείτε έναν Φιλιππίδη που δε θα πιστεύετε, δεν έχει καμία σχέση η εικόνα του. Είναι δικαστήριο εδώ, όχι θεατρική παράσταση», δήλωσε ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εκφράζοντας την πρόθεση του να ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή.
Παρούσες, αντιθέτως, στο δικαστήριο είναι οι συνάδελφοι του Πέτρου Φιλιππίδη, μάρτυρες κατηγορίας, Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια και Λένα Δροσάκη, όπως και η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, που μαζί με τη Λένα Δροσάκη κατήγγειλαν τον κατηγορούμενο στο πειθαρχικό όργανο του Σώματος Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης που δεν ερευνήθηκαν ποινικά λόγω παραγραφής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να βίασε μία συνάδελφό του το 2008, πράξη που συνέβη δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Σε δύο από τις περιπτώσεις, οι πράξεις έγιναν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν οι συνάδελφοί του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει την ηθοποιό μέσα στο αυτοκίνητό του, έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την, άνεργη τότε, παθούσα.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι οι καταγγέλλουσες έχουν στόχο την προσωπική προβολή τους διά της συκοφάντησης του ιδίου.
Ο ισχυρισμός αυτός ωστόσο απορρίφθηκε και στο παραπεμπτικό βούλευμα υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου (τα θύματα) να αποκτήσουν δημοσιότητα, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα, θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής πορείας τους».
Κατά την άποψη του δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε την υπόθεση, ο κατηγορούμενος εμφανίζει «εξακολουθητική δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσότερων θυμάτων», ενώ επιδείκνυε «ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις, χωρίς να πτοείται από την σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους».
«Ηταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του, απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του», γεγονός από το οποίο καταδεικνύεται «ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχείο του χαρακτήρα του και σταθερή ροπή του στην τέλεση συναφών εγκλημάτων», είναι το συμπέρασμα που συνάγεται στο βούλευμα.
Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη θα ξεκινήσει σε αίθουσα ακριβώς δίπλα από εκείνη στην οποία είναι σε εξέλιξη η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος έφθασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο δικαστήριο (φωτογραφία κάτω).