Αλβανοί αστυνομικοί περιπολούν σε σημαιοστολισμένο με σερβικές σημαίες χωριό του Κοσόβου, στις 27 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

Διοικητής ΚFOR: «Στο Κόσοβο πρέπει να χτιστεί εμπιστοσύνη»

Ο ιταλός επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Κόσοβο ανέλυσε το πρόβλημα του ασίγαστου μίσους μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Είπε ότι οι αλβανοί κυβερνήτες στην Πρίστινα αγνόησαν τις συμβουλές του. Η επικίνδυνη εξέλιξη: παραδίδει την ηγεσία σε τούρκο αξιωματικό
Protagon Team

«Υστερα από την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα, την περασμένη Κυριακή, η κατάσταση είναι φαινομενικά πιο ήρεμη, όμως παραμένει βαθιά ασταθής. Ο,τι συνέβη μεγάλωσε τη δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών» είπε ο ιταλός στρατηγός Μικέλε Ριστούτσια, διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης Κοσσυφπεδίου (KFOR), επικεφαλής της εδώ και έναν χρόνο.

Ο άνθρωπος έδειξε να έχει επίγνωση ότι οι σερβικές πινακίδες και η απαγόρευσή τους ήταν απλώς η αφορμή της σερβικής εξέγερσης, αφού δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι «η βαθιά και αμοιβαία δυσπιστία» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Η Repubblica, στην οποία μίλησε, φρονεί πάντως ότι πρόκειται για «φωτιά που απειλεί όχι μόνο το Κόσοβο, αλλά ολόκληρα τα Βαλκάνια».

Η KFOR έχει δύναμη 4.200 στρατιωτικών από 27 κράτη, φυσικά και από την Ελλάδα. Σε μία εβδομάδα ο Ιταλός φεύγει και τη διοίκηση αναλαμβάνει τούρκος αξιωματικός – αλλαγή ηγεσίας όχι ιδιαιτέρως καθησυχαστική για τη συνέχεια, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Η κουβέντα τους ξεκίνησε με αναφορά στα επεισόδια της 29ης Μαΐου, όταν τραυματίστηκαν περίπου 100 ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί σε συμπλοκές με Σέρβους. Ο στρατηγός μίλησε για «εγκληματίες σερβικής καταγωγής, που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο το Κόσοβο», οι οποίοι «εκμεταλλεύθηκαν την παρουσία ειρηνικών διαδηλωτών και χρησιμοποίησαν ακόμη και χειροβομβίδες».

Δεν αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, θέμα που αφορά τη δυσπιστία μεταξύ Σέρβων και ΝΑΤΟ, διαπίστωσε όμως κάτι αληθές: «Οι εντάσεις εδώ παράγουν αποτελέσματα και στις γειτονικές χώρες». Για ορισμένες πρωτοβουλίες των αλβανικών αρχών του Κοσόβου, τις οποίες η KFOR δεν ενέκρινε, είπε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις των Αλβανών, όμως «εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαχειριστούμε τις κρίσεις που γέννησαν αυτές οι αποφάσεις».

Ο στρατηγός ρωτήθηκε κατά πόσον το Ουκρανικό έπαιξε τον ρόλο του στην ένταση του Κοσόβου. Απάντησε διπλωματικά, ότι όλος ο κόσμος επηρεάστηκε, και ζήτησε «υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους» ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας. Αφησε και μισάνοιχτη την πόρτα όσον αφορά την πρόταση του Βελιγραδίου να αναλάβει η KFOR την αστυνόμευση στο Κόσοβο, τουλάχιστον στα εύφλεκτα τμήματά του, στη θέση της αστυνομίας, που αποτελείται από Αλβανούς.

Ο επαγγελματισμός του Ριστούτσια τον απέτρεψε από το να προβλέψει νέες εντάσεις την περίοδο της τουρκικής διοίκησης της KFOR. Είπε απλώς ότι οι Τούρκοι «είναι καλοί συνάδελφοι» και ότι «θεωρούνται έμπιστοι από την ηγεσία της Συμμαχίας», επίσης ότι οι δύο πλευρές, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι δηλαδή, «έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή στην ηγεσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης».

«Ποιες αναμνήσεις θα κρατήσετε από αυτή τη δύσκολη χρονιά;» ήταν η ερώτηση της Repubblica. Ο στρατηγός απάντησε ως εξής: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τα δεινά των τραυματισμένων στρατιωτών τον Μάιο, όμως υπάρχει η ικανοποίηση ​​ότι η θυσία τους συνέβαλε στην αποκατάσταση της ηρεμίας». Είπε ότι και τα πρόσωπα των μικρών Κοσοβάρων, μαθητών του δημοτικού σχολείου αλλά και του γυμνασίου, θα είναι ζωηρή ανάμνηση.

«Στην περιοχή της Πρίστινα ήταν χαμογελαστά και ήρεμα παιδιά, σημάδι ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Στα σχολεία του βορείου τμήματος του Κοσόβου τα παιδιά ήταν ανήσυχα. Εβλεπα να ζητούν με τα βλέμματά τους επιστροφή στην κανονική ζωή, στο παιχνίδι στους δρόμους». Μόνο που τώρα δεν μπορούν να παίξουν εκεί όπως θέλουν, κάτι που το ομολόγησε και ο ίδιος: «Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα δεν επιτρέπει τέτοια παιχνίδια. Η ανησυχία υπάρχει και είναι βάσιμη».

Τέλος, ο στρατηγός δήλωσε ότι «η εκεχειρία πρέπει να οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων» και απέκλεισε κάθε άλλη κίνηση πέραν της πολιτικής: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Εμείς οι στρατιωτικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας για να κρατήσουμε ζωντανό τον διάλογο. Είναι θέμα της βούλησης του Κοσόβου και της Σερβίας. Θέλω να αισιοδοξώ ότι αυτό που συνέβη θα ωθήσει τις δύο πλευρές σε σοφότερες σκέψεις».