Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε την Τρίτη νόμιμη την κράτηση του τούρκου αξιωματικού που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Η απόφαση απορρίπτει τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του αξιωματικού και την πρόταση που υπέβαλαν για απελευθέρωσή του και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.
Επισημαίνει αφενός ότι δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης (18 μήνες) και αφετέρου γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν το 2016.
«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει στην απόφασή του ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου.
«Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου», αναφέρει ακόμη το σκεπτικό.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση στην Τουρκία και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.
«Εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα, καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ», τονίζεται.
Η εναλλακτική λύση της διαμονής σε συγκεκριμένη κατοικία υπό επιτήρηση απορρίπτεται με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την χορήγηση του ασύλου στον στρατιωτικό αναμένεται από το Διοικητικό Εφετείο στις 15 Φεβρουαρίου. Αρχικά είχε λάβει άσυλο από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή όμως στη συνέχεια η απόφαση προσεβλήθη από το Δημόσιο.