| In Time News
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 19,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το γκάλοπ της εταιρείας «δείχνει» αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και στην περίπτωση εισόδου εννέα κομμάτων στη Βουλή. Δείτε αναλυτικά τα σενάρια κατανομής εδρών
Protagon Team

Στο 19,5% εντόπισε τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, αναλύει τα τελευταία δεδομένα και αποτυπώνει όλα τα σενάρια κατανομής εδρών, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα. Κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων στο γκάλοπ της Pulse είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου στις 20 μονάδες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.016 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία, έναν μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνει να διατηρεί τη διαφορά των (σχεδόν) 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων:

Το βασικό σενάριο που αποτυπώνεται ακολούθως στην ίδια έρευνα προβλέπει επτακομματική Βουλή, με τη ΝΔ να εξασφαλίζει 162 έδρες.

Στην περίπτωση εισόδου οκτώ ή εννέα κομμάτων στη Βουλή οι έδρες της ΝΔ μειώνονται στις 158 και 155 αντίστοιχα –επομένως η «γαλάζια» παράταξη εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, όπως προαναφέρθηκε, σε όλα τα σενάρια που εξέτασε η Pulse.

Στο επίσης εναλλακτικό σενάριο εισόδου έξι κομμάτων στη Βουλή η ΝΔ «ανεβάζει» τις έδρες τις στις 166.