| Intime
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα άνω των 20 μονάδων για τη ΝΔ!

Οι χειρισμοί στην ένταση με την Τουρκία κρίνονται θετικά από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η πλειονότητα της οποίας δηλώνει έτοιμη να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Protagon Team

Διαφορά που ξεπερνά τις 20 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση σε τομείς όπως η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά.

Η έρευνα της MARC για το «Πρώτο Θέμα» καταγράφει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 40,1% για τη Νέα Δημοκρατία και 19,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡΑ25 με 1,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 17,8%.

Το 62,5% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά για την κυβέρνηση και το 36,1% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, το 77,1% έχει αρνητική η μάλλον αρνητική γνώμη και το 20% θετική ή μάλλον θετική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 63,6% σε θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 34,4% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 66,3% αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του και 31,1% θετική ή μάλλον θετική.

Για το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, θετικοί κρίνονται οι χειρισμοί από το 59,6%, ενώ 35% εξέφρασε αρνητική άποψη. Το 59,3% ζητά επιμονή στον διάλογο για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ενώ πιο σκληρή στάση (ακόμα και αν αυτό σημαίνει στρατιωτική εμπλοκή) ζητά το 38,1%.

Το 43,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 74,3% του ΚΙΝΑΛ κρίνουν θετικά την κυβέρνηση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών.

Το 44,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για την Covid θα είναι διαθέσιμο. To 28,5% δηλώνει ότι δεν ξέρει ή όχι έχει επιφυλάξεις και το 26,9% απαντά πως δεν θα εμβολιαστεί. Πάντως μόλις το 1,2% ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ο κορονοϊός, αν και το 23,9% απάντησε πως υπάρχει μεν αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος από μία απλή γρίπη.

Τέλος, δύο στους τρεις (66,1%) εκφράζονται θετικά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία.