Μια νέα έρευνα του αμερικανικού think tank Pew Research Center (PRC) μετράει τα αισθήματα που έχουν πολίτες 24 χωρών, ανάμεσά τους και οι Ελληνες, για τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησής τους την επόμενη εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα από το δείγμα που πήρε το PRC από 30.861 ενήλικες σε 24 χώρες μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 22 Μαΐου σχετικά με τη στάση τους απέναντι στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και τις ηγεσίες τους δημοσιεύθηκαν στο Reuters.
«Οι πολίτες σε 23 χώρες τείνουν να βλέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν πιο θετικά από τον κινέζο πρόεδρο Σι» αναφέρεται σε έκθεση του PRC που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Eνα μέσο ποσοστό 54% έχει εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν ότι θα κάνει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις, σε σύγκριση με το 19% που πιστεύει το ίδιο για τον Σι».
Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Κένυα, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Νιγηρία, η Πολωνία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ισπανία και η Σουηδία.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα
Στη συντριπτική πλεινότητα των παραμέτρων που τέθηκαν στην έρευνα του PRC οι έλληνες πολίτες φαίνεται να είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα. Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι θεωρούν πως η Κίνα είναι η ηγετική οικονομική δύναμη του πλανήτη (37% υπέρ των ΗΠΑ, 48% υπέρ της Κίνας).
Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο γεωπολιτικές δυνάμεις αφορά την ψυχαγωγιά –70% των Ελλήνων θεωρούν την αμερικανική ψυχαγωγία άνω του μετρίου ή καλύτερη, έναντι του 17% που το πιστεύουν για την κινεζική– ενώ η μικρότερη διαφορά αφορά την τεχνολογία, με το 87% να θεωρεί άνω του μετρίου ή καλύτερη την αμερικανική και το 82% την κινεζική.
Το 93% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών (56% για την Κίνα), το 80% θεωρεί τα πανεπιστήμιά τους άνω του μετρίου ή καλύτερα (32% για την Κίνα) και το 66% θεωρεί τον στρατό των ΗΠΑ άνω του μετρίου ή καλύτερο (48% για την Κίνα).
Από την άλλη, μόλις το 33% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα του PRC θεωρεί ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κίνα είναι 16%, αμφότερα χαμηλά. Το 13% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Κίνα προσφέρει καλύτερες ή άνω του μετρίου συνθήκες διαβίωσης (47% για τις ΗΠΑ) και το 14% θεωρεί ότι προσφέρει επαρκείς ή περισσότερες προσωπικές ελευθερίες (53% για τις ΗΠΑ).
Στο κρίσιμο ερώτημα ποια από τις δύο χώρες προσφέρει περισσότερο στην ειρήνη και στη σταθερότητα του πλανήτη, το 42% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησε ΗΠΑ και το 32% Κίνα.
Ακόμα, όσον αφορά ποια χώρα βλέπουν πιο ευνοϊκά οι Ελληνες, οι ΗΠΑ… έλαβαν 56% έναντι 40% της Κίνας, ενώ ως προς την εμπιστοσύνη που έχουν στους ηγέτες τους, το 43% εμπιστεύεται την αμερικανική προεδρία και το 30% την κινεζική.
Το PRC δήλωσε ότι τα ευρήματά του έδειξαν ότι η Κίνα αντιμετωπίζεται δυσμενώς στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά πιο ευνοϊκά στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.
Το χάσμα υπέρ του Μπάιντεν, αναφέρει το πρακτορείο, τείνει να είναι αρκετά μεγάλο σε χώρες με υψηλό εισόδημα, αλλά ακόμη και στις χώρες μεσαίου εισοδήματος περισσότεροι εμπιστεύονταν τον Μπάιντεν παρά τον Σι, με την Ινδονησία και την Ουγγαρία να αποτελούν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, καθώς οι δύο ηγέτες έλαβαν σχεδόν πανομοιότυπη βαθμολογία. «Φέτος, οι συνολικές απόψεις για τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο θετικές από τις απόψεις για την Κίνα, στα περισσότερα πεδία που ερευνήθηκαν» σημειώσε το PRC.
Το PRC δήλωσε ότι στις σχεδόν δύο δεκαετίες που διεξάγει σχετικές δημοσκοπήσεις, οι απόψεις για τις χώρες κυμαίνονται παράλληλα με τις απόψεις για τους ηγέτες τους, ωστόσο εκείνες για τις ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν έχουν ανακάμψει σημαντικά σε πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ εκείνες για την Κίνα βρίσκονται στα πιο αρνητικά τους επίπεδα.
Ενώ οι πλειονότητες στις περισσότερες χώρες βλέπουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα ως επιρρεπείς να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών, οι ΗΠΑ είναι σχεδόν πάντα πιο πιθανό να περιγραφούν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ «λαμβάνουν υψηλότερους βαθμούς για τη συμβολή τους στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα από όσους η Κίνα. Συνολικά, οι απόψεις για τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο θετικές από τις απόψεις για την Κίνα» συμπεραίνει το PRC.