Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πανηγυρίζουν για το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα Ελληνες λένε «όχι» στην αλλαγή φύλου από τα 15

Πανελλαδική μέτρηση της MRB για το κεντρικό δελτίο του Star - Συντριπτικά αντίθετοι οι πολίτες με την αλλαγή φύλου στα 15 - Λιγότεροι αρνητικοί για τη νομική δυνατότητα για τους άνω των 17 - Πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι η συγκυρία ήταν λάθος - Κριτική στη στάση της Εκκλησίας από το 44,2%
Protagon Team

Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, η κοινωνία παίρνει θέση για το κοινωνικό αυτό ζήτημα.

Στην έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, αποτυπώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί τόσο με τη ρύθμιση όσο και με τη χρονική συγκυρία που επελέγη για να περάσει.

Ειδικότερα, στην πανελλαδική έρευνα της MRB που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου οι πολίτες που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα άνω των 17 ετών, το 58,6% απάντησε «σίγουρα/μάλλον διαφωνώ και το 39,3% «σίγουρα/μάλλον συμφωνώ».

Επίσης, ένα 2,1% επέλεξε Δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συντριπτικά αρνητική η κοινή γνώμη για την ηλικία των 15

Ωστόσο, στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα 15-17 ετών – όπως προβλέπει το άρθρο 3 που υπερψηφίστηκε – η διαφωνία είναι συντριπτική.

Το 71,7% απάντησε ότι σίγουρα/μάλλον διαφωνεί έναντι μόλις 26,7% που σίγουρα/μάλλον συμφωνεί.

Ακατάλληλη συγκυρία

Στο ερώτημα για το εάν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή επίσης σε συντριπτικό βαθμό οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά. Ενα 72,4% εξέφρασε την διαφωνία του έναντι μόλις 23,8% που συμφώνησε και 3,8% που επέλεξε Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ.

Πιο αρνητικοί οι άνδρες

Ενδιαφέρον έχει και η διαστρωμάτωση όσων απάντησαν καθώς η πλειοψηφία που διάκειται αρνητικά είναι άνδρες αλλά και νέοι όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στη Μάρα Ζαχαρέα.

Στάση Εκκλησίας

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απάντηση της κοινή γνώμης στη στάση που τήρησε η Εκκλησία.

Το 51,4% απάντησε ότι συμφωνεί με αυτή, ωστόσο ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης του 44,2% την έκρινε αρνητικά.