Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απώλειες για τη ΝΔ, χωρίς όμως να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Πώς βλέπουν οι πολίτες τη διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς - Τι λένε για ζητήματα όπως η αστυνομική βία και άλλα προβλήματα
Protagon Team

Ανησυχητικά είναι για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα της μεγάλης σφυγμομέτρησης κοινής γνώμης της Metron Analysis που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το Mega, καθώς επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά ότι ο μήνας που πέρασε ήταν ο χειρότερός της από το καλοκαίρι του 2019 όταν και ανέλαβε την εξουσία.

Μέσα σε αυτόν τον μήνα σημειώθηκαν δραματικά γεγονότα – από την έξαρση της πανδημίας με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και παρατεταμένο lockdown, στα συνεχή επεισόδια και τις καταγγελίες για αστυνομική βία- και αυτό η ΝΔ το «πληρώνει» χάνοντας 1,3% στην πρόθεση ψήφου (32,3% από 33,6% τον Φεβρουάριο).

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι η αδυναμία της αντιπολίτευσης να ωφεληθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,1% και φτάνει στο 20,5%, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για το Κίνημα Αλλαγής που χάνει 0,7% και να πέφτει, ως τρίτο κόμμα, στο 6%. Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 11,8% από 13,2% κατά την μέτρηση του Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, 4 στους 10 (40%) πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 17% βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τη Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πάνω από 1 στους 4 πολίτες απαντά κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην έρευνα οι πολίτες ρωτήθηκαν για το αν κινείται η χώρα προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση: το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή ενώ τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες (45% σωστή, 44% λάθος).

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα αξιολογείται η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%,  η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

«a href=”https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2021/03/provlima.jpg”>

Στο ερώτημα για το αν η σύγχρονη ιστορία είναι αντάξια των προσδοκιών της εποχής της Επανάστασης του 1821, το 77% λέει όχι και μόλις το 17% ότι είναι αντάξια.

Το 40%  κρίνει θετικό το κυβερνητικό έργο και το 53% όχι. Αντίστοιχα, τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 51%. Από την άλλη, μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 74% το κρίνει αρνητικό.

Τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσαν στο 40%.

Ακόμη, το 68% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν.

Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το 77% συμφωνεί ότι κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία, και 20% διαφωνούν. Επίσης, 72% αναφέρει ότι φταίνε ακραία στοιχεία και χούλιγκαν ενώ 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, αλλά το 50% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Τέλος, το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.