| SOOC/Konstantinos Tsakalidis / Πρώτο Θέμα/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Marc: Στο 6,7% το προβάδισμα της ΝΔ – Τι έδειξαν GPO και Prorata

Οχι μία, αλλά τρεις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης - ακόμα και αυτή που δημοσιεύτηκε στην «Εφ. Συν.»- επιβεβαίωσαν τη δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας του κυβερνώντος κόμματος, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Protagon Team

Μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Marc για το «Πρώτο Θέμα», επιβεβαίωσε το ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, μια εβδομάδα πριν τις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου, οι οποίες, ως γνωστόν, θα διεξαχούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η Marc κατέγραψε διαφορά άνω των έξι μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ —συγκεκριμένα στο 6,7% στην αναγωγή επί των εγκύρων— και ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα άλλων εταιρειών, των οποίων στοιχεία των ερευνών δημοσιεύτηκαν το Σάββατο: η GPO για τα «Παραπολιτικά» έδωσε 6,1%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Prorata, της οποίας η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και έχει συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι το μέσο προβάδισμα της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος είναι της τάξεως του 5% (απλώς σε αυτή τη μέτρηση υπάρχει μια πιθανότητα ανατροπής αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό του και το κυβερνών κόμμα το χαμηλότερό του).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Marc που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, φτάνει στις 6,7 μονάδες: η ΝΔ μετρήθηκε στο 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 9,1%, το ΚΚΕ στο 6,1%, η Ελληνική Λύση στο 3,4% και το ΜέΡΑ25 στο 3,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ αναμένεται να λάβει από 34,6 έως 38,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 27,7 έως 31,3%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 9,1 έως 11,5%, το ΚΚΕ από 5,8 έως 7,8%, η Ελληνική Λύση από 3,0 έως 4,4% και το ΜέΡΑ25 από 3,0 έως 4,4%.

Με αυτά τα ποσοστά, η ΝΔ αναμένεται να καταλάβει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 98, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 34, το ΚΚΕ 23, και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 από 12.

 

Η κατανομή των εδρών με βάση τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης της Marc για το «Πρώτο Θέμα»

Επίσης, το 37,7% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι θέλει να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια δεύτερη θητεία, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώνεται στο 27,1%.

Στην ερώτηση «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο», το 37,6% απάντησε τον κ. Μητσοτάκη, το 24,6% τον κ. Τσίπρα και το 6,2% τον κ. Ανδρουλάκη.

Προβάδισμα της ΝΔ από GPO και Prorata

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό προβάδισμα που μάλιστα διευρύνεται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαίωσαν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι εταιρείες GPO και Prorata έδωσαν προβάδισμα 6,1% και 5% αντίστοιχα στο κυβερνών κόμμα.

Πιο αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ μετρήθηκε στο 33,4% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,3%, με τα δύο κόμματα να αυξάνουν οριακά τις δυνάμεις τους σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα στις αρχές του Μαΐου.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 3,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,6%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (6,8%): η ΝΔ εκτιμάται να λάβει ποσοστό 37,2% έναντι 30,4% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση της GPO μέτρησε και το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 48,8% των απαντήσεων, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει το 34,5%.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφ. Συν.»: το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος κινείται στα επίπεδα του 5% με την έρευνα να δίνει από 32,1% μέχρι 37,9% στο κυβερνών κόμμα και από 27,2% έως 32,8% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστά από 8,6% έως 12,4%, το ΚΚΕ από 5,9% έως 9,1%, η Ελληνική Λύση από 2,3% έως 4,7% και το ΜέΡΑ25 από 2,8% μέχρι 5,2%.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απ’ όλη τη δημοσκόπηση, η εφημερίδα προέταξε το εύρημα ότι ένα 53% των ερωτηθέντων δεν θέλει δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τη ΝΔ ως ένδειξη ότι ένα 47%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλαδή, θέλει δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη!