Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Marc: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Και νέα έρευνα διαπιστώνει σταθερότητα στη δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται ανήσυχοι για ζητήματα όπως η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις αποστρέφοντας το βλέμμα τους από τη σκανδαλολογία, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τη συνεχιζόμενη αδυναμία της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος
Protagon Team

Προβάδισμα οκτώ μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε η δημοσκόπηση της εταιρίας Marc που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον ΑΝΤ1.

Στην πρόθεση ψήφου, συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,1% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στη μέτρηση του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 8,7 μονάδες

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και άλλων γκάλοπ που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο ως προς τη δημοσκοπική εικόνα των κοινοβουλευτικών κομμάτων (1, 2, 3, 4).

Σταθερά πρώτος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με ποσοστό 47,8%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί, καταγράφοντας μικρό προβάδισμα (34,3%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (33,7%).

Σε ερώτημα για το τι κυβέρνηση προτιμούν, το 31,3% των ερωτηθέντων απάντησε αυτοδύναμη ΝΔ, το 14,8% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, το 17,3% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό από τη ΝΔ και το 21,1% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, μεταξύ μιας κυβέρνησης με αυτοδυναμία της ΝΔ και μιας συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΜέΡΑ 25, το 47,1% προτιμά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του 43% που ψηφίζει την κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.030 ψηφοφόρων από τις 22 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Το διάστημα αυτό τους πολίτες προβλημάτισε περισσότερο το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων (83%). Σε δεύτερη μοίρα ήρθαν τα Ελληνοτουρκικά (43,4%) ενώ ανησυχία εξέφρασαν οι ερωτηθέντες και για ζητήματα όπως η εγκληματικότητα (39,4%) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (24,9%).

Στο ερώτημα για το τι τους ανησυχεί περισσότερο, οι πολίτες υποβάθμισαν σημαντικά, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η υπόθεση των παρακολουθήσεων (16,1%) αλλά και η πανδημία (10,8%).