Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 4,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Τρίτης.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 35,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,8%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4% και 3,7% το ΜέΡΑ25.
Στην αμέσως προηγούμενη καταμέτρηση της GPO τον Μάρτιο, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί χαμηλότερα, στις 3,9 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το 45,5% των ερωτηθέντων θέλει να ξαναγίνουν εκλογές εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στην κάλπη της απλής αναλογικής, ενώ το 50,1% προτιμά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Στο ερώτημα αν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «Οχι και Μάλλον όχι» απαντά το 64,6%, ενώ «Ναι και Μάλλον ναι» απαντά το 34%.
Εξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούν ότι πρέπει να είναι κανονικά υποψήφιος.
Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 43,5% των συμμετεχόντων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα «ψηφίζει» το 33,1%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 22,6% των ερωτηθέντων.
Το 40,6% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε αντίθεση με το 58,3% που αποτιμά αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη στάση του Πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να καρπώνεται την όποια φθορά της κυβέρνησης. Ειδικότερα, οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την τραγωδία είναι 36,4%, έναντι 55,1% των αρνητικών και μάλλον αρνητικών απόψεων.
Εξάλλου, οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες για το δυστύχημα κυρίως:
- στη σημερινή κυβέρνηση 33,1%,
- στις προηγούμενες κυβερνήσεις 13,3%,
- στον σταθμάρχη 11,2%,
- στον ΟΣΕ 2,9%,
- στην Hellenic Train 1,6%,
- στην ΕΡΓΟΣΕ 0,8% και
- σε όλους τους παραπάνω 36,4%.
Επισημαίνεται ότι συνολικά, στα πρώτα γκάλοπ που δημοσιεύθηκαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών (της Marc, της MRB, της Pulse και της Metron Analysis), αποτυπώνεται σε γενικές γραμμές περίπου η ίδια εικόνα, με τη ΝΔ να χάνει περί τις τρεις μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του αλλά και να μην κερδίζει σχεδόν τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται, είτε να χάνει περί τη μία μονάδα είτε να παραμένει σταθερό, ενώ τα μικρότερα κόμματα ενισχύονται.