| Sooc
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 19,5 μονάδων για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

Στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στη δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ. Αποδυναμωμένος ο Στέφανος Κασσελάκης από το συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τον αποδυναμώσει, κρίνουν οι πολίτες
Protagon Team

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου κατέγραψε ακόμη μία δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της εταιρείας GPO, για λογαριασμό του Star. Το γκάλοπ κατέγραψε, επίσης, την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, ωστόσο πολλές μονάδες (19,5) μακριά από το κυβερνών κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ εξασφάλισε ποσοστό 34,8% στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,5%, η Ελληνική Λύση με 8%, η Νίκη με 3,4%, η Νέα Αριστερά με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,9%, οι «Δημοκράτες -Α.Λοβέρδος» με 2,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,3% και οι Σπαρτιάτες με 1,8%.

Στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν:

Ακολουθούν: Νίκη 2,8%, Νέα Αριστερά 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, «Δημοκράτες -Α.Λοβέρδος» 2,1%, ΜέΡΑ25 1,9% και Σπαρτιάτες 1,5%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 42,5%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%. Σε απόσταση αναπνοής, με 11,8%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 61,2% των πολιτών θεωρεί, πάντως, ότι ο κ. Κασσελάκης αποδυναμώθηκε / μάλλον αποδυναμώθηκε μετά το συνέδριο του κόμματός του. Αντίθετα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 69,8% εκτιμά ότι ο πρόεδρος του κόμματος ενισχύθηκε / μάλλον ενισχύθηκε.

Σε ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα του γκάλοπ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, το 67,8% των ερωτηθέντων έκρινε ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν σκοπό να αποδυναμώσουν / μάλλον να αποδυναμώσουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ποσοστό αυτό είναι πλειοψηφικό (46,2%) και μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα κριτήρια της ψήφου των ευρωεκλογών, τέλος, το 53,9% των πολιτών δήλωσε ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, το 26,1% από τις προσωπικότητες των υποψηφίων και μόνο το 18,8% από τα ευρωπαϊκά θέματα.