Μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open το βράδυ της Δευτέρας.
Με βάση τις μετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ποσοστό 31,8% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,2% και το Κίνημα Αλλαγής στο 14,1%.
Μία μονάδα χάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τον «κανένα» να παραμένει στην δεύτερη θέση. Η διαφορά Μητσοτάκη – Τσίπρα καταγράφεται στις 14 μονάδες, αρκετά μεγαλύτερη από την διαφορά των κομμάτων τους.
Η Alco εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ με νέα δημοσκοπική άνοδο – μισής ποσοστιαίας μονάδας – και μάλιστα αναφέρει ότι οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ προέρχονται κατά 11% από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7% από τη ΝΔ, ενώ το 6% της σημερινής ψήφου προέρχεται από την αποχή.
Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται σταθερά στα ποσοστά τους, με την εξαίρεση του Μέρα25, που καταγράφει πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας.
Μεγάλη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια
Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εμφανίζονται «λίγο ή καθόλου» ικανοποιημένοι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – και το ίδιο ποσοστό δυσαρέσκειας καταγράφεται για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα».
Ωστόσο, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας και τις φυσικές καταστροφές, η διαφορά είναι σχεδόν διψήφια υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
«Ναι» σε σκληρά μέτρα για την οπαδική βία
Πάνω από έξι στους δέκα πολίτες ζητούν ποινές χωρίς αναστολή και σκληρότερα μέτρα για την οπαδική βία, με πάνω από τους μισούς να ρίχνουν την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στους συνδέσμους των ομάδων και στις διοικήσεις των σωματείων. Μάλιστα, ένας στους τέσσερις κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων.
Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από την κρατική ανταπόκριση στην κακοκαιρία «Ελπίδα»
Απογοητευτική είναι η εικόνα για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έπληξε τη χώρα. Ειδικότερα, ένα ποσοστό 81% στο σύνολο δηλώνει «καθόλου» (56%) ή «λίγο» (25%) ικανοποιημένο από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.