Αυξάνει τα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Alco | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Alco: Στο 8,5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Θετικά αποτιμάται το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Protagon Team

Τη σημαντική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ακόμη μία δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από την Alco, στον απόηχο και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται πως αποτιμήθηκε θετικά. H έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Open τη Δευτέρα το βράδυ, διεξήχθη το διάστημα 23 – 28 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα (σ.σ. ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη χώρα στις 19 Μαΐου).

Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η ΝΔ ανέβηκε στο 31,1% (έναντι 30,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ευρισκόμενη 8,5 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκέντρωσε 22,6% (έναντι 22,5%). Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7% (έναντι 13%), ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% (έναντι 6%), η Ελληνική Λύση με 4,6% (έναντι 4,1%) και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Αξίζει να αναφερθεί πως το άνοιγμα της «ψαλίδας» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί, νωρίτερα αυτό τον μήνα, και από τις εταιρείες GPO (στο 8,9% η διαφορά), Marc (στο 9,9%) και Metron Analysis (8,2%).

Στη σχετική με το επίσημο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας μας;», οι πολίτες απαντούν κατά 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο». «Καθόλου» δε βοήθησε το ταξίδι στις ΗΠΑ για μία μειοψηφία της τάξης του 29%.

Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;» οι ερωτηθέντες απάντησαν πως εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο «κανένας» με 32% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τρίτος, με 25%.

Εξάλλου, στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συγκαταλέγεται η ανησυχία των Ελλήνων για την ακρίβεια, με το 42% των ερωτηθέντων να σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ».

Επιπλέον, η ακρίβεια είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνει την ψήφο των πολιτών με το 27% να δηλώνει ότι θα παίξει «πολύ μεγάλο» ρόλο στην εκλογική του συμπεριφορά – για το 35% οι ανατιμήσεις επίσης παίζουν «μεγάλο ρόλο» ενώ μόνο το 16% και 15% των ερωτηθέντων απάντησαν «μικρό ρόλο» και «πολύ μικρό ρόλο».

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 33% ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 34% λέει ότι η κατάσταση θα ήταν ίδια. Ένα 21% εμπιστεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση στη θεματική που αναδείχθηκε ως βαρύνουσας σημασίας για τους πολλούς.