| ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Alco: Στο 21,7% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, επτακομματική η Βουλή

Εκτός το ΜέΡΑ25, στην πέμπτη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, «μάχη» για την έκτη θέση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΝΙΚΗΣ
Protagon Team

Στο 21,7% κατέγραψε τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε ο Alpha τη Δευτέρα. Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 6-10 Ιουνίου, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων, τα κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Εκτός από μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί και τη συσπείρωσή της σε πολύ υψηλό ποσοστό, στο 96%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 89%.

Σημειώνεται ότι το 49% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα (64%) δήλωσε, επίσης, ότι με τη ψήφο τους θέλουν να επιβεβαιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, Μόλις το 24% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως η εκλογική του συμπεριφορά έχει ως στόχο τη «διόρθωση» των αποτελεσάτων της προηγούμενης κάλπης.

Οι σημερινοί αναποφάσιστοι

Η Alco κατέγραψε τους αναποφάσιστους στο 7,3% στην πρόθεση ψήφου. Από αυτούς, το 14% δηλώνει ότι είχε ψηφίσει ΝΔ τον Μάιο, το 6% ΣΥΡΙΖΑ, το 7% ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, το 7% Πλεύση Ελευθερίας, το 7% ΜέΡΑ25 και το 2% τη Νίκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, 1 στους 10 εξ όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25: το 32% των ψηφοφόρων του κόμματος δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου.

Οι απώλειες των κομμάτων, βάσει των απαντήσεων των ερωτηθέντων, έχουν ως εξής:

Η Πλεύση Ελευθερίας, πέμπτο σε δύναμη κόμμα κατά τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται να «παίρνει» το 32% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, από 4% από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, 4% από άλλα κόμματα και 0,5% από τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως αύξηση των ποσοστών της ΝΔ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου διαπίστωσε και η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Η Kapa Research και η MRB, οι οποίες επίσης διενήργησαν γκάλοπ μετά την κάλπη του Μαΐου επίσης κατέγραψαν διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.