| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Alco: Στις 6,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με άνοδο δύο μονάδων, και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό
Protagon Team

Ανοδο για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέγραψε η Alco στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2023, η οποία παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των εγκύρων διαμορφώθηκε στις 6,9 μονάδες.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, ΠΑΣΟΚ 10,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 3,2%. Αλλο κόμμα «ψήφισε» το 4,9%, ενώ οι αναποφάσιστοι άγγιξαν το 13,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, 10 μονάδων, έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στο ερώτημα για το ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται οι πολίτες για Πρωθυπουργό.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν, πάντως, τα ποσοστά τους (+2% ο κ. Μητσοτάκης; +1% ο κ. Τσίπρας) ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης «έχασε» μία μονάδα, πέφτοντας στο 7%.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης συγκαταλέγεται και η γνώμη του 47% των ερωτηθέντων ότι θα ψηφίσουν το «λιγότερο κακό» κόμμα – λιγότεροι, το 41%, είναι όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα που θεωρούν καλύτερο.


Bασικό κριτήριο της ψήφου αναδείχθηκε η οικονομία (28%) και η στήριξη της κοινωνίας (24%), έναντι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Τη λίστα των ζητημάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους συμπλήρωσαν η διαφθορά (13%) και τα εθνικά θέματα (11%).

Η ιδεολογία των κομμάτων και τα πρόσωπα, είτε πρόκειται για τους αρχηγούς τους είτε για τους υποψήφιους βουλευτές, βρέθηκαν αρκετά χαμηλότερα.

Εξάλλου, για το 57% των ερωτηθέντων, οι εκλογές με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής δεν αποτελούν ευκαιρία για την έκφραση ψήφου διαμαρτυρίας. Το εύρημα αυτό της Alco υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δε θα έχουν διαφορετική εκλογική συμπεριφορά στους δύο γύρους των εκλογών, «βλέποντας» την αφετηρία της εκλογικής μάχης ως διαδικασία ανάδειξης κυβέρνησης.