Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Alco: Στις 14,5 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός, αν και η διαφορά τους ελαττώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Τι λένε οι πολίτες για την κακοκαιρία και τα ΑΕΙ
Protagon Team

Σε σταθερά υψηλά ποσοστά παραμένει η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει και τις τάσεις μεταξύ των πολιτών για ζητήματα όπως η πρόσφατη κακοκαιρία, η πανδημία και τα πανεπιστήμια.

Η έρευνα της Alco για λογαριασμό του Open δείχνει ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι 14,5 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά ήταν 39% και 23,9%, αντίστοιχα.

Στο 6,6% είναι το ΚΙΝΑΛ (από 5,9% στην προηγούμενη έρευνα), στο 5,5% το ΚΚΕ (από 5,7%), στο 4,6% η Ελληνική Λύση (από 5,1%) και στο 3% το ΜέΡΑ25 (από 2,7%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 12%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με διπλάσιο ποσοστό στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη για την θέση του Πρωθυπουργού. Βρίσκεται στο 41% έναντι του 21% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο «κανένας» ήταν στο 33%. Αυτή η μέτρηση δείχνει μια σημαντική φθορά του κ. Μητσοτάκη, από το 45% τον περασμένο Ιανουάριο, μείον τέσσερις μονάδες τώρα. Ωστόσο δεν κερδίζει ο κ. Τσίπρας αλλά ο «κανένας» (από 30% στο 33%).

Σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, το 53% των πολιτών εμφανίζονται θετικοί στην προοπτική ανάπτυξης αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, ενώ το 39% εναντιώνεται.

Ενας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει δυσαρεστημένος από τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία. Μόνο το 18% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πανδημία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 41% λέει ότι θα ήταν χειρότερα και 27% τα ίδια.

Οι πολίτες είναι σε ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενη έρευνα πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Τέλος, σχετικά με την κακοκαιρία, το 51% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο  που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ το 49% δηλώνει ικανοποιημένο.