Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση: Αυξάνεται το προβάδισμα της ΝΔ στις 18 ποσοστιαίες μονάδες

Στην δημοσκόπηση υπήρχαν και πολιτικοί δείκτες με τους πολίτες να απαντούν κατά 47% πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα
Protagon Team

Αύξηση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 ποσοστιαίες μονάδες -από 17 στην προηγούμενη μέτρηση- καταγράφει η περιοδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στη δημοσκόπηση, που έλαβε χώρα από 19 με 21 Οκτωβρίου, 1.306 πολίτες ρωτήθηκαν για τον κορονοϊό, τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, την κατάσταση που επικρατεί με τα Ελληνοτουρκικά και την κατάληξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% – μία διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων.

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6% των ερωτηθέντων (έναντι 7%), 4,5% απαντά λευκό/άκυρο/αποχή (έναντι 5%) ενώ το 8% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι (έναντι 7%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,5% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6,5% των ερωτηθέντων. Το 8% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Μάλιστα στη δημοσκόπηση υπήρχαν και δείκτες προσωπικής αξιολόγησης, με τους πολίτες να απαντούν κατά 47% πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και την αυξημένη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία.

Στο σχετικό ερώτημα το 70% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την επιδημία του κορονοϊού, ενώ λίγο ή καθόλου απαντά μόνο το 9%. «Μέτρια» ανησυχεί το 14%.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς το 21% -ως επί το πλείστον νεότερες ηλικίες- τα θεωρεί αυστηρότερα από όσο πρέπει, λογικά το 36% και πιο επιεική από όσο πρέπει το 32%.

Για τα Ελληνοτουρικά, το 73% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ (47%) και αρκετά (26%) για την τουρκική στάση, 12% ανησυχεί μέτρια και 7% συνολικά ανησυχεί λίγο (3%) και ελάχιστα έως καθόλου (4%).

Αναφορικά με τις κυβερνητικές ενέργειες στα Ελληνοτουρκικά το 55% των ερωτώμενων απαντά ότι είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (20%) και μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%).

Το 35% συνολικά θεωρεί ότι οι αποφάσεις είναι μάλλον σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 16% σίγουρα στη λάθος κατεύθυνση.

Για τη στάση των εταίρων στα Ελληνοτουρκικά, μόλις το 12% βλέπει σίγουρα θετικά (3%) ή μάλλον θετικά (9%) τη γερμανική στάση.

Οσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, το 30% τη βλέπει σίγουρα θετικά (4%) ή μάλλον θετικά (26%). Τη γαλλική στάση το 76% των ερωτώμενων συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (45%) ή μάλλον θετικά (31%), ενώ την ευρωπαϊκή στάση το 25% συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (4%) ή μάλλον θετικά (21%).

Ως προς την απόφαση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής το 49% δηλώνει ότι ήταν όπως την περίμενε, το 30% θεωρεί ότι ήταν επιεικέστερη απ’ όσο περίμενε, ενώ υπάρχει και ένα 11% που πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερη απ’ ό,τι την ανέμενε.