Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν την εικόνα έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές | Αris Oikonomou/ SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκοπήσεις: Πολιτική κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Αντίπαλος η ακρίβεια

Παρά τις απώλειες για το κυβερνών κόμμα που υποχωρεί κάτω από το 30%, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ανήμπορα να καρπωθούν τα όποια οφέλη από την κυβερνητική φθορά σύμφωνα με Marc, MRB, Metron Analysis και GPO: Παγιώνεται δημοσκοπικά ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα του Ανδρουλάκη –πρώτο και κύριο πρόβλημα η ακρίβεια και «κίτρινη κάρτα» από τους πολίτες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της
Protagon Team

Πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας με μόνο –και επικίνδυνο– αντίπαλο την ακρίβεια, αποτυπώνουν στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis για το Mega, GPO για το Star, MRB για το Open και Marc για τον AΜΤ1), το κυβερνών κόμμα προηγείται από 17,2 ως 20,3 μονάδες, ενώ αντίστοιχα στις ευρωεκλογές από 16,3 ως 19,2 μονάδες, όταν ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει με διαφορά καταλληλότερος για το τιμόνι της χώρας.

Και αν τα ποσοστά της ΝΔ δείχνουν να υποχωρούν ακόμη κάτω από το 30% (πληρώνοντας κατά ορισμένους το τίμημα για την προώθηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την κατάσταση στην αγορά με την επίμονη ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών), ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να καρπώνονται τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης της εταιρείας MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη με 29,7%, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%.

Επονται ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6%, Σπαρτιάτες και Νίκη στο 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3% και Νέα Αριστερά με 1,9%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ άκυρο / λευκό και αποχή επιλέγουν συνολικά 4,8% των ερωτηθέντων, και αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Αντίστοιχα η εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, έχει ως εξής:

Στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στη εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές να συγκεντρώνει ποσοστό 36,1%, και ακολουθούν αμφότερα στο 12,1% ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Ελληνική Λύση στο 9,5%, ΚΚΕ στο 9,3% και Νίκη στο 3,7%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

Τέλος στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 29,1%, ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 10,7% και 10,5%, αντίστοιχα, το ΚΚΕ στο 7%, η Ελληνική Λύση στο 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες πάνω από 2% και από το 30,9% στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, πέφτει στο 28,2%.

Το ΠΑΣΟΚ «κατοχυρώνεται» ως δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11%, ενώ σε μονοψήφιο πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,7%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ ενισχυμένο στο 8,2%, η Ελληνική Λύση στο 6,6%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,2%, η Νίκη στο 2,3% η Νέα Αριστερά στο 2,4% και το ΜέΡΑ25 στο 2%.

 

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο του MEGA, επιβεβαιώθηκε η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει 40% στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός», με τους Στέφανο Κασσελάκη (6%), Νίκο Ανδρουλάκη (5%) και Κυριάκο Βελόπουλο (4%) να είναι πίσω με χαώδη διαφορά.

Στην τελική εκτίμηση ψήφου η δημοσκόπηση της Metrοn Analysis εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία στο 35,2%, περίπου τρεις μονάδες κάτω από το 38% του Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% (από 14% τον Δεκέμβριο), τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 12,1%, το ΚΚΕ να ξεπερνά το 10,3%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, οι Σπαρτιάτες με 3,2%, η Νέα Αριστερά με 3% η Νίκη με 2,8% και ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Τέλος, προβάδισμα 20,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία δίνει η δημοσκόπηση της GPO για το Star Channel, επιβεβαιώνοντας την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,1%, το ΚΚΕ με 8%, οι «Σπαρτιάτες» με 2,1%, η Ελληνική Λύση με 6,1%, η «Νίκη» με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά με 2,2%.

Αντίστοιχα στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιθανό να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;», το 30% των ερωτηθέντων απαντά Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ το 11,1%, ΣΥΡΙΖΑ 10,9%, ΚΚΕ 7,5%, Σπαρτιάτες 1,7%, Ελληνική Λύση 5,6%, Νίκη 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2%, Νέα Αριστερά 2,3% και ΜέΡΑ25 2,1%.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ο προβληματισμός για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και αν η πλειοψηφία (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με την έρευνα) δείχνει να είναι θετική στη μεταρρύθμιση για την ισότητα στο γάμο, τα ποσοστά είναι συντριπτικά κατά στο θέμα της τεκνοθεσία.

Ενδεικτικά, στη δημοσκόπηση της Marc το 57,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ το 39,8% διαφωνεί.

Στην έρευνα της MRB η διαφορά είναι σαφώς μικρότερη με το 48,7% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον συμφωνεί και το 48,2% ότι μάλλον ή σίγουρα διαφωνεί.

Κάθετα αντίθετη στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι η πλειοψηφία σε ποσοστό 64,8%.

Τέλος, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η πλειοψηφία των πολιτών, και συγκεκριμένα το 62%, δηλώνει πως συμφωνεί με την μεταρρύθμιση της ισότητας στον γάμο από ομόφυλα ζευγάρια,. Όσον αφορά όμως την τεκνοθεσία, το 69% δηλώνει ότι διαφωνεί.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια.

Το 60,3% θεωρεί την ακρίβεια το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και ακολουθούν η Υγεία (24,4%) και το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα και η Παιδεία.

Χαρακτηριστικό επίσης ότι στη μέτρηση της Marc για τον AΝΤ1 και στο ερώτημα «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, το 24,9% ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική, και ακολουθούν η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.