Φρουρός και κάμερες μπροστά στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο | REUTERS
Επικαιρότητα

Δημοσιογράφοι, τα νέα θύματα του εμπορικού «πολέμου» ΗΠΑ – Κίνας

Μέτρα σε βάρος των ανταποκριτών στα ΜΜΕ που εργάζονται στο έδαφός τους, παίρνουν και οι δύο χώρες σε συνέχεια των κακών σχέσεων μεταξύ τους
Protagon Team

Στους δημοσιογράφους επεκτάθηκε ο σινο-αμερικανικός εμπορικός «πόλεμος» των τελευταίων μηνών.

Αρχικά, την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι από δω και πέρα θα αντιμετωπίζουν πέντε μεγάλα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Κίνας –το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, τη δημόσια Κινεζική Ραδιοφωνία, την China Daily και τη Λαϊκή Ημερησία– που διαθέτουν προσωπικό στη χώρα, ως ξένες διπλωματικές αποστολές, αξιώνοντας να δηλώνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοιχεία για τους εργαζομένους.

Η κίνηση αυτή θα δώσει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη δυνατότητα να ελέγχει πιο στενά το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ αυτά στις ΗΠΑ, να έχει για παράδειγμα πρόσβαση σε στοιχεία για τη μισθοδοσία τους ή τις ακίνητες ιδιοκτησίες τους, μεταξύ άλλων.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στους νέους κανονισμούς των ΗΠΑ και ότι το Πεκίνο επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει στην κίνηση αυτή.

Αρχικά, σε αντίποινα, οι Κινέζοι ανακάλεσαν τις διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal μετά την άρνηση της εφημερίδας να ζητήσει συγγνώμη για άρθρο στο οποίο η Κίνα χαρακτηριζόταν ο «πραγματικός άρρωστος της Ασίας», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι το Πεκίνο επικρίνει το άρθρο ως ρατσιστικό και δυσφημιστικό για τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την επιδημία του νέου κορονοϊού, αλλά η εφημερίδα δεν ζήτησε συγγνώμη ή δεν διενήργησε κάποια έρευνα για τους υπεύθυνους.

Ο Γκενγκ δεν κατονόμασε τους δημοσιογράφους των οποίων ανακαλούνται οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις.