Ο πολιτισμός συνδυάστηκε με τη διασκέδαση και η πρώτη «δράση», που άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ Δήμου Σύμης, κόστισε πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες δέκα, που θα ακολουθήσουν.
Η Ελένη Φουρέιρα αποθεώθηκε την Πέμπτη από όσους βρέθηκαν στη συναυλία της στη Σύμη. Μία συναυλία όμως που δεν ήταν συναυλία. Διότι η Ελένη μόνο χόρεψε, δεν τραγούδησε. Ούτε η μπάντα δεν έπαιξε μουσική. Ηταν όλα playback, όπως μάς πληροφορεί ο Νεκτάριος Καλογήρου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου.
Πόσο θα έπρεπε ο δήμος να πληρώσει για το χορευτικό; Τι συμφώνησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τους καλλιτέχνες; Να τραγουδήσουν ή να χορέψουν;
Ο Αλέξης Κωστάλας τι «δουλειά» είχε να παρουσιάσει τη Φουρέιρα; Μήπως είναι άγνωστη και έπρεπε να την προλογίσει ή βρέθηκε εκεί για να περιγράψει τον Αναστάσιο Ράμμο, δηλαδή τον δεύτερο καλλιτέχνη που συμμετείχε στο χορευτικό σχήμα.
Συνήθως σε τέτοιου είδους φεστιβάλ συμμετέχουν άνθρωποι της τέχνης που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό από αυτά που μπορείς να ακούσεις στα μπουζούκια. Δεν είπαμε να φέρουν και την Αγνή Μπάλτσα. Αλλά τουλάχιστον η Φουρέιρα ας άνοιγε το στόμα της να πει ένα τραγούδι.
Ετσι, για να τιμήσει και αυτό το δημοτικό συμβούλιο, που τίναξε για χάρη της στον αέρα το πανηγύρι του Μεγάλου Σωτήρος, δίνοντας μόνο 1.218,64 ευρώ για διάφορα έξοδα, όταν μόνο για τα έξοδα διατροφής της, διατέθηκαν 920 ευρώ! Και αυτά μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό. Και ποιο εστιατόριο τον κέρδισε; Η Σπονδή; Και την έστειλαν με πριβέ, απευθείας πτήση Αθήνα μετά τη «συναυλία»;
Διότι όπως προκύπτει και από τα ποσά που εγκρίθηκαν στις δαπάνες, ακόμη 2.810,89 ευρώ κόστισαν τα αεροπορικά εισιτήρια. Από πού; Από τη Ρόδο όπου βρισκόταν;
Πάντως πρέπει να έμεινε και ένα βράδυ στο νησί, αφού υπάρχουν έξοδα διαμονής ακόμη 920 ευρώ.
Προσθέτοντας στα ποσά αυτά επιπλέον 13.800 ευρώ, που ήταν οι αμοιβές όλων των καλλιτεχνών που χόρεψαν στη συναυλία, το σύνολο διαμορφώνεται στα 18.450,89 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Αφαιρώντας τα χρήματα από το συνολικό ποσό των 10 δράσεων που ακολουθούν για ολόκληρο το Φεστιβάλ του Δήμου Σύμης, απομένουν για την υλοποίησή τους μόνο 15.549,11. Δηλαδή από τις 11 δράσεις, η μία κόστισε πολύ περισσότερο από δέκα.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι είτε οι καλλιτέχνες πούλησαν μία χορευτική παράσταση για συναυλία στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σύμης, είτε ότι οι μουσικοί – χορευτές ή τραγουδιστές, τους κορόιδεψαν και τους «έφαγαν» τα λεφτά.
Ηθικό δίδαγμα: όποιος θέλει να φέρει τη Φουρέιρα να τραγουδήσει live, όχι μόνο θα την πληρώσει χρυσό, αλλά θα γίνει και ρεζίλι.
Οταν βέβαια αυτός ο «κάποιος» διαχειρίζεται δημόσια χρήματα, τότε θα πρέπει εκτός από ρεζίλι, να δώσει λόγο στους πολίτες, αλλά και σε όσους θα στερηθούν σημαντικές παροχές στο νησί, για να δουν ένα υπερτιμημένο σόου, που ξεπερνά κάθε έννοια «αρπαχτής».