Το κουδούνι για το τέλος της σχολικής χρονιάς χτύπησε, μιας ακόμη χρονιάς που το παιδί ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του δήμου Αθηναίων.
Το γραφείο του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, γέμισε με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών του 21ου Νηπιαγωγείου Αθηνών που με τον δικό τους τρόπο του ανήγγειλαν το τέλος της σχολικής χρονιάς, χαρίζοντάς του μία δική τους κατασκευή με το όνομα «Αθήνα».
«Η σχολική χρονιά που έφυγε ήταν ιδιαιτέρως απαιτητική αλλά και πλούσια για τον δήμο Αθηναίων. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στη γνώση σε παιδιά που το χρειάζονταν, ανακουφίσαμε τους γονείς τους, δημιουργήσαμε κι άλλες, ολοκαίνουργιες υποδομές και προσφέραμε επιπλέον προγράμματα που επιτρέπουν την πρόσβαση σε νέα εκπαιδευτικά εργαλεία», δήλωσε ο κ. Καμίνης.
Περισσότερα από 60.000 παιδιά έκατσαν στα θρανία της Αθήνας, επισκέφθηκαν τους 500 χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και παρακολούθησαν δεκάδες προγράμματα του δήμου Αθηναίων, στις τεχνολογίες, τη γλώσσα, την καινοτομία: σχεδιάζοντας τρισδιάστατα στο “Maker Space”, αλλά και μαθαίνοντας Beat Box ή κιθάρα, παρακολουθώντας ενισχυτικά μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο αλλά και πηγαίνοντας στις δημοτικές κατασκηνώσεις.
«Κύριες προτεραιότητες παραμένουν τόσο η βελτίωση των σχολικών υποδομών, όσο και η ουσιαστική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από καινοτόμα προγράμματα ποικίλου ενδιαφέροντος για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», εξηγεί η αντιδήμαρχος Αθηναίων για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου.
Αναλυτικά οι δράσεις του δήμου Αθηναίων, με επίκεντρο το παιδί – και σε αριθμούς:
4.760 παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
Οι 72 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Αθηναίων φιλοξενούν και σιτίζουν συνολικά 4.760 παιδιά στις 7 Δημοτικές Κοινότητες, αποτελώντας το μεγαλύτερο δίκτυο προσχολικής αγωγής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Από την προσεχή σχολική χρονιά περισσότερα από τα μισά παιδιά θα φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων θα καταβάλει μηνιαίως κατά μέσο όρο 60 ευρώ.
Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων εφαρμόζονται προγράμματα προληπτικής ιατρικής, ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και συμβουλευτικής γονέων, ενώ η ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες υποστηρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο δήμος Αθηναίων έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας 387 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που στεγάζονται σε 198 σχολικά συγκροτήματα του δήμου Αθηναίων και φιλοξενούν 55.000 μαθητές. Οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός από τη μείωση των Σχολικών Επιτροπών: Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στη συνένωση των 14 Σχολικών Επιτροπών σε δυο, δηλαδή μία Σχολική Επιτροπή για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Καλύτερη διαχείριση, εξορθολογισμός αναγκών και διοίκησης με αποτέλεσμα μείωση των δαπανών κατά 300.000 ετησίως ήδη, παρά την υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
26.000 συμμετοχές στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων
Ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων, που μετρά ήδη τρία χρόνια λειτουργίας είναι τα “Ανοικτά Σχολεία”, που υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο δήμος Αθηναίων “άνοιξε” τα σχολεία στις γειτονιές της πόλης, μετέτρεψε τα σχολικά προαύλια σε χώρους παιχνιδιού και διασκέδασης, προσφέροντας δωρεάν δραστηριότητες για όλους, κατά τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα αλλά και το καλοκαίρι. Περισσότερες από 400 διαφορετικές δραστηριότητες, σε 25 σχολεία της Αθήνας, με 26.000 συμμετοχές άλλαξαν για τα καλά τη σχέση μαθητών αλλά και γονιών με τις σχολικές υποδομές.
24 σχολεία μεταμορφώθηκαν με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα»
Το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αναβαθμίζει την ποιότητα του σχολικού περιβάλλοντος, εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργεί σύγχρονες και ευχάριστες συνθήκες μάθησης. Από το 2016, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 24 σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 3.700 μαθητές ωφελούνται κάθε χρόνο από τις δραστηριότητες του προγράμματος. Όλες οι αρχιτεκτονικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Το πρόγραμμα κατάφερε να ενισχύσει την εικόνα των σχολείων, να μεταμορφώσει τις εγκαταστάσεις τους και να βελτιώσει τη χρήση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, επενδύοντας ταυτόχρονα στη μετάβαση από το «σχολείο» στο «σχολείο μας».
256 μαθητές 64 εθελοντές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων
Ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περισσότεροι από 1.200 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν βρει μέχρι σήμερα υποστήριξη στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 2012. Με στόχο την παροχή πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυνηγούν το όνειρο για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολύτιμους συνεργάτες τους 64 εθελοντές καθηγητές, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων έχει ήδη «πανηγυρίσει» σημαντικές επιτυχίες παιδιών του, που σήμερα φοιτούν έως και στην Ιατρική Σχολή. Τη σχολική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, 256 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων που λειτούργησε στο νεόδμητο σχολικό κτίριο του 41ου Γυμνασίου, επί της οδού Πάτμου.
77.000 παιδιά στις δημοτικές βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, μουσεία και κέντρα δημιουργικής μάθησης
Περισσότερα από 77.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μέσα από όλα τα Μουσεία, την Πινακοθήκη, τις βιβλιοθήκες αλλά και τα 13 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό, τη μουσική, τον αθλητισμό, αλλά και τις νέες τεχνολογίες.
60.000 μαθητές σε δράσεις της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, διοργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και ξεναγήσεων για όλους. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν, συνεργάζονται, διασκεδάζουν και ανακαλύπτουν όλοι μαζί ένα από τα πιο σπάνια βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.
Από το 2013 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 60.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε περισσότερες από 1.800 ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ενώ, μόνο το 2017, πραγματοποιηθήκαν περισσότερα από 510 εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν από 12.200 μαθητές. Παράλληλα, περισσότερα από 10.000 παιδιά και έφηβοι έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, μηχανικής, μικροεπιστήμης, coding, 3D printing και video animation στο INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων.
Όλα για τo Παιδί – Πρόσφυγας
Όλα τα παιδιά που κατοικούν στην Αθήνα δικαιούνται να αξιοποιούν τις δομές της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου ή μετεγκατάστασης. Μόνο στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία δήμου Αθηναίων», από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα έχουν μετάσχει 1.000 παιδιά προσφυγικών οικογενειών και μετανάστες. Οι δράσεις αφορούσαν κυρίως την ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση γλωσσών, την δημιουργική απασχόληση, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα φιλοξενούνται 250 παιδιά.
Από τον Σεπτέμβριο, μέσα στη δομή λειτουργεί Νηπιαγωγείο όπου φοιτούν 42 παιδιά. Για την υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και φοιτούν σε σχολεία της Αθήνας, δημιουργήθηκε η Κινητή Μονάδα Υποστήριξης. Πρόκειται για μια συνεργασία του δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Ελαιώνα. Το πρόγραμμα λειτούργησε φέτος πιλοτικά, με στόχο από τη νέα σχολική χρονιά να πραγματοποιείται τακτικά σε όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές από τη δομή του Ελαιώνα. Επίσης ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει να στηρίξει τα κυριακάτικα μαθήματα κοινοτήτων σε δημόσια σχολεία της πόλης.
Οι κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων στο πλευρό 7.000 παιδιών
Από τους 30.000 συμπολίτες μας που ενισχύει καθημερινά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, βιβλία, σχολικά είδη κ.ά) ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, υπολογίζεται ότι τα 7.000 είναι παιδιά.
Οι 12 πρώτες πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές είναι γεγονός
Μέσα από μία απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, ο δήμος Αθηναίων παρέδωσε ήδη τις πρώτες 12 πιστοποιημένες για ασφαλή λειτουργία παιδικές χαρές, ενώ προχωρά με υπευθυνότητα ώστε σε λίγο καιρό όλες οι παιδικές χαρές της Αθήνας, όχι μόνο να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και να είναι σύγχρονες, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Έως το Φθινόπωρο του 2018 θα παραδοθούν δεκαέξι (16) επιπλέον Παιδικές Χαρές, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε άλλες δώδεκα (12), ενώ έως το τέλος του 2019 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης και της πιστοποίησης του συνόλου των 70 παιδικών χαρών της πόλης.
3.000 παιδιά στις Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων
Ο δήμος Αθηναίων φροντίζει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς. Το φετινό καλοκαίρι τέσσερις διαφορετικές δομές του δήμου, στις γειτονιές της πόλης αλλά και στην εξοχή, υποδέχονται χιλιάδες παιδιά με προσεκτικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικοποίησή τους, δίνοντας μια σημαντική διέξοδο σε χιλιάδες γονείς. Τα Summer Camps του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Τεχνόπολης, των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων αλλά και οι Παιδικές Εξοχές στον Άγιο Ανδρέα, περιμένουν παιδιά από 6 ετών με ένα πλούσιο πρόγραμμα για παιχνίδι, κολύμπι, καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις. Η συμμετοχή στις δράσεις των Ανοιχτών Σχολείων και στις Παιδικές Εξοχές του δήμου Αθηναίων είναι εντελώς δωρεάν, ενώ στα συγκεκριμένα προγράμματα φιλοξενούνται και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα.
1.000 μαθητές στο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων
Παραδόθηκε στους μικρούς μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους το «Maker Space» στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαστήριο μάθησης και δημιουργικού πειραματισμού, έκτασης 290τμ, που αποτελεί τη μοναδική δημοτική δομή αυτού του είδους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.). Περισσότεροι από 220 εκπαιδευτικοί και 1.000 μαθητές έχουν ήδη συμμετάσχει σε επιμορφωτικά εργαστήρια στο Maker Space και στη δημιουργία κατασκευών με παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.
1.000 μαθητές 20 σχολείων υιοθέτησαν τα μνημεία της πόλης
1.000 μαθητές και μαθήτριες από 36 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας, συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα στην Αθήνα. Μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πώς κατασκευάστηκαν, καθώς και τον κόπο και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.
Διαφορετικότητα και Ειδική Αγωγή
Τα παιδιά με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Με ιδιωτική χρηματοδότηση της εταιρείας ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε. δημιουργήσαμε το πρώτο δημόσιο ειδικό νηπιαγωγείο, αφιερωμένο σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο στα Πατήσια. Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων το 2017 δημιούργησε το πρώτο ειδικό Τεχνικό Γυμνάσιο & Λύκειο, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές του να αποκτήσουν ειδικές τεχνικές δεξιότητες και ικανότητα να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ανεξάρτητη ζωή.
Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό στους Αμπελόκηπους
Το 2015 ο δήμος Αθηναίων δημιούργησε, το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στον χώρο που στέγαζε το ΚΑΠΑΨ, μία καινοτόμο δομή για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, σε μια γειτονιά με μεγάλες ανάγκες, αναβαθμίζοντας έτσι την περιοχή των Αμπελοκήπων, το παρακείμενο πάρκο, την παιδική χαρά και το κοντινό νηπιαγωγείο. Στο Πάρκο φιλοξενείται σήμερα η δανειστική βιβλιοθήκη βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, η δανειστική βιβλιοθήκη σχολικής ηλικίας, το «Μεγάλο μας Σπίτι», μια δομή πρόληψης για το μικρό παιδί και την οικογένεια του, ο συμβουλευτικός σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης του Δημοτικού Βρεφοκομείου και το «Μύρτιλλο – καφέ», ένας πολυχώρος Λόγου και Τέχνης, στο οποίο απασχολείται μια αξιόλογη ομάδα εργαζομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τι φέρνει το 2019
Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει νέες δράσεις για τη σχολική χρονιά 2018-19.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) είναι μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Σκοπός των Κ.Δ.Α.Π. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και 2 Κέντρων για Παιδιά με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜεΑ), σε σχολικά κτίρια του δήμου Αθηναίων.
Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων 4 Κ.Δ.Α.Π.
Στην Αθήνα δεν λειτουργεί Σ.Δ.Ε., ενώ τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Τα Σ.Δ.Ε. λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης Ο δήμος Αθηναίων έχει καθορίσει το σχολικό κτίριο και θα κάνει τις απαραίτητες επισκευές ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το Φθινόπωρο.