Κόκκινο πανί έχει γίνει η Ουγγαρία για πολιτικούς σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Pegasus με τις παράνομες παρακολουθήσεις αντιφρονούντων.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, έθεσε μάλιστα θέμα παραμονής της Ουγγαρίας στην ΕΕ, προτείνοντας σχετικό δημοψήφισμα.
«Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΕΕ για το αν θέλουμε να ανεχτούμε τον Ορμπαν στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ξεκάθαρο “όχι”», δήλωσε ο Ασελμπορν στο Spiegel.
«Τότε θα τελείωνε μονομιάς και η συζήτηση σχετικά με τις πολυάριθμες ποινικές διαδικασίες οι οποίες έχουν κινηθεί από την Ευωπαϊκή Eνωση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης –συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του άρθρου 7 αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από την Ουγγαρία για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων στην ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη, πρέπει να σκεφτούμε την εισαγωγή του», συμπλήρωσε ο Aσελμπορν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος ευρωπαίος πολιτικός που θέτει ζήτημα παραμονής της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Eνωση, λόγω και του πρόσφατου νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Στα τέλη Ιουνίου, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότεινε την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ. «Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ρούτε, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε: «Δεν μπορώ να τους εξαναγκάσω να φύγουν».
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να την εγκαταλείψουν μόνο εθελοντικά, η δυνατότητα να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν δεν προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Η ΕΕ κίνησε τη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στον νόμο. Προηγουμένως, 17 κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση κατά του νόμου.
Η ουγγρική κυβέρνηση δικαιολογεί τον νόμο, τονίζοντας ότι αφορά την προστασία των ανηλίκων, ενώ οι επικριτές του κατηγορούν τον Ορμπαν για διάκριση σε βάρος των ομοφυλοφίλων και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων.
Την Τετάρτη, ο ούγγρος πρωθυπουργός εξήγγειλε δημοψήφισμα για τον συγκεκριμένο νόμο, περισσότερο βέβαια για «να ρίξει στάχτη στα μάτια» της ΕΕ, αν κρίνει κανείς από τα ερωτήματα και τη διατύπωσή τους στο δημοψήφισμα.
«Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι Βρυξέλλες επιτέθηκαν ξεκάθαρα στην Ουγγαρία για τον νόμο της για την προστασία των παιδιών. Οι ουγγρικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τη σεξουαλική προπαγάνδα στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις», είπε ο Ορμπαν.
Δεν ανακοίνωσε πότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, αλλά είπε ότι θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν το αν οι Ούγγροι δέχονται για παράδειγμα το σχολείο «να μιλά για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αν υποστηρίζουν «την προώθηση διαδικασιών επαναπροσδιορισμού του φύλου για τους ανήλικους» ή την «παρουσίαση χωρίς περιορισμούς στους ανήλικους μιντιακού περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους».
Ο Ορμπάν κάλεσε τους Ούγγρους να απαντήσουν «όχι» σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως απαιτήσεις που η ΕΕ θέλει να επιβάλει στην Ουγγαρία.
Ο οικολόγος δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκεργκέλι Καρακσόνι, και επίδοξος πρωθυπουργός, αντέδρασε στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος εκτιμώντας πως πρόκειται για μια στρατηγική προκειμένου να στρέψει την προσοχή των Ούγγρων σε άλλα θέματα.
«Οργανώνω το δικό μου δημοψήφισμα», ώστε οι Ούγγροι να απαντήσουν τι σκέπτονται για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την εγκαθίδρυση ενός «κινεζικού πανεπιστημίου» στην πρωτεύουσα και για την «πώληση των αυτοκινητοδρόμων», έγραψε ειρωνικά στο Facebook.