Το χρηματιστήριο της Τέχνης δεν γνωρίζει από πανδημίες και κρίσεις. Εχει τα «βαριά χαρτιά» που πάντα θα είναι ακριβά και για λίγους, αλλά και τις νέες εισόδους που όλοι θέλουν να εξασφαλίσουν και πληρώνουν καλά για αυτό.
Η προηγούμενη εβδομάδα δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη ήταν από τις πιο καλύτερες, ανέφερε το Bloomberg. Πίνακες από παλιούς και νέους καλλιτέχνες, από διαφορετικά ρεύματα και ποικίλες τεχνοτροπίες πωλήθηκαν για συνολικά πάνω από 1,3 δισ. δολάρια. Μόλις 10 από αυτούς, άλλαξαν χέρια για 550 εκατ. δολάρια.
Πολλά από τα έργα που είχαν αρχική τιμή πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκαν έπειτα από ελάχιστα «χτυπήματα», ενώ έργα από καλλιτέχνες που δεν είναι τα πιο γνωστά ονόματα στην κοινή γνώμη (σαραντάρηδες στην ηλικία, συνήθως) διεκδικήθηκαν από δεκάδες υποψήφιους αγοραστές.
Σε μία περίπτωση στους Christie’s έργο που σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση θα απέφερε γύρω στα 300.000 δολάρια πωλήθηκε για σχεδόν δύο εκατομμύρια. Ιδια εικόνα και στους Sotheby’s όπου έργο που κατ’ εκτίμηση θα πωλούνταν το πολύ 80.000 δολάρια, πωλήθηκε για 867.000 δολάρια.
Την περασμένη Πέμπτη στον οίκο Christie’s η νύχτα ήταν μακρά. Το έργο του Πικάσο «Γυναίκα καθισμένη κοντά σε παράθυρο (Μαρί-Τερέζ)» ξεκίνησε από τα 54 εκατ. δολάρια και ανέβαινε σταθερά χάρη στον ανταγωνισμό τεσσάρων υποψήφιων αγοραστών. Δύο από αυτούς εγκατέλειψαν και η μάχη ανάμεσα σε αυτούς που έμειναν οδήγησε στην κατακύρωση στα 90 εκατ. δολάρια. Αν συνυπολογίσουμε και την προμήθεια για τον οίκο δημοπρασιών, το σύνολο ξεπέρασε τα 103 εκατ. δολάρια κάνοντας τον πίνακα τον πέμπτο πιο ακριβό Πικάσο σε δημοπρασία.
Σχεδόν 150 εκατ. για δύο έργα του Μπασκιά
Δίπλα στις κλασικές αξίες των δημοπρασιών όπως ο Πικάσο, ο Μονέ, ο Βαν Γκογκ και ο Γουόρχολ, οι νεότεροι καλλιτέχνες αποδεικνύονται εξίσου «καυτοί».
Τα έργα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, για παράδειγμα, που πέθανε μόλις στα 27 του το 1988, δεν είναι ούτε νέα στο κύκλωμα των δημοπρασιών ούτε και «φτηνά».
Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 11 υποψήφιοι αγοραστές διεκδίκησαν δύο έργα του Μπασκιά που δημοπρατήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Το «In This Case» πωλήθηκε για 93,1 εκατ. δολάρια και το «Versus Medici» για 50,8 εκατ., αφού πρώτα έδωσαν μάχη έξι και πέντε υποψήφιοι, αντίστοιχα.