Τι εστί δημοκρατία και τι δικτατορία; Η δημοκρατία είναι υπόθεση αποκλειστικώς της αστικής τάξης ή μήπως και της δικτατορίας του προλεταριάτου (του βεριτάμπλ σοσιαλισμού); Και σε περίπτωση που άρχει δικτατορικώς το προλεταριάτο δι’ αντιπροσώπων οικοδομώντας το κομμουνιστικό μέλλον του, όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει στην Κίνα τώρα, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος είναι και αυτός δικτάτορας του ενδιαμέσου σταδίου ή απλώς εντολοδόχος;
Στην πραγματικότητα τα ερωτήματα αυτά, θεωρητικώς λυμένα από την εποχή του Μαρξ, δεν έχουν καμία σημασία όταν οι μπίζνες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έτρεξαν, τρέχουν και θα εξακολουθήσουν να τρέχουν – η ταχύτητα αφορά κυρίως την Κίνα, που θέλει να επιταχύνει την οικονομία της, όμως αυτό είναι θέμα άλλου ρεπορτάζ. Ωστόσο, οι Κινέζοι (του Κόμματος, φυσικά, και προσωπικώς ο Σι Τζινπίνγκ) πικράθηκαν από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επαύριον της κατά τα λοιπά ελπιδοφόρου εμπειρίας του Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.
Τι είπε ο Μπάιντεν; Οτι ο Σι είναι δικτάτορας. Δηλαδή αμφισβήτησε ότι άρχει δι’ αντιπροσώπου το προλεταριάτο και δήλωσε ρητώς ότι ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος διαφεντεύει το προλεταριάτο και γενικώς τον λαό κατά το γούστο του, άρα δεν τίθεται ζήτημα ενδιαμέσου σταδίου, πόσο μάλλον κομμουνιστικής προοπτικής. Αυτή η «ρουκέτα» του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι είδηση, βέβαια – και όχι επειδή κατά το παρελθόν, στην προεκλογική εκστρατεία του το 2020, έχει αποκαλέσει τον Σι «τραμπούκο» και «παράνομο». Είναι η στάνταρ θέση του καπιταλισμού για τον σοσιαλισμό.
Πάντως υπήρξε ικανή για να σηκωθεί κουρνιαχτός ανησυχίας, αν δηλαδή οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα εξομαλυνθούν και οι μεταξύ των δύο κρατών μπίζνες θα συνεχιστούν χωρίς τριβές, εκβιασμούς κ.λπ. Η Corriere della Sera ανέφερε τη γνώμη πολιτικών επιστημόνων της Ουάσινγκτον, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «επλήγη η προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, η χημεία τους» και όχι η ουσία.
Οι Ιταλοί, πάντως, κατέγραψαν τις αντιδράσεις του Πεκίνου, οι οποίες δεν ήταν και τόσο οργίλες όσο θα περίμενε κανείς. «Ηταν συγκρατημένες αντιδράσεις». Οι κορώνες των εκπροσώπων Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών περί «αμερικανικού πλήγματος στην αξιοπρέπεια της Κίνας», περί «παράλογης και ανεύθυνης πρόκλησης» κ.λπ., δεν υπάρχουν καν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Αποσύρθηκαν. Ακόμη και ο κρατικός Τύπος έκανε γαργάρα το σούσουρο.
Η Corriere σχολίασε ότι μπορεί να συμβαίνουν τα εξής: είτε δεν θέλουν να μάθουν οι Κινέζοι (και το προλεταριάτο τους) τι είπε ο αμερικανός πρόεδρος για την ηγεσία τους είτε επιθυμούν να περιορίσουν τον όλο θόρυβο. Κάποιοι διπλωμάτες της Κίνας, με πόστα στη Δύση, είπαν απλώς ότι «η κινεζική δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει το Δυτικό στυλ», ότι «η Κίνα είναι σοσιαλιστικό κράτος υπό τη δημοκρατική δικτατορία του λαού», κ.λπ. Ωραίες κουβέντες.
Παρά ταύτα, η επίσημη Κίνα θέλει να απαντήσει κάπως στον Μπάιντεν, έμμεσα έστω. Η Corriere έγραψε ότι η κινεζική διπλωματία αμύνεται με διακίνηση στο Twitter στοιχείων της έρευνας Democracy Perception Index Report 2023, του γερμανικού πρακτορείου Latana. Εκεί αναφέρεται ότι το 73% των Κινέζων πιστεύει ότι η χώρα τους είναι δημοκρατία, ενώ μόνο το 54% των Αμερικανών λέει το ίδιο για τις ΗΠΑ. Το 90% των Κινέζων λέει ότι η κυβέρνησή τους εξυπηρετεί την πλειοψηφία, ενώ στους Αμερικανούς το ποσοστό αυτό είναι 42%.
Η Corriere κατέληξε με την πληροφορία ότι και ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την απόφανση του Μπάιντεν περί Σι. «Οχι, δεν είναι δικτάτορας» δήλωσε στους δημοσιογράφους της πατρίδας του, ενώ ετοιμάζεται να μεταβεί στο Πεκίνο παρέα με πολλούς επιχειρηματίες…