Δεύτερη σταθερά η Ελίζαμπεθ Γουόρεν στις δημοσκοπήσεις για το Δημοκρατικό χρίσμα | REUTERS
Επικαιρότητα

Δημοκρατικοί: σταθερό προβάδισμα Μπάιντεν – στη δεύτερη θέση η Γουόρεν

Ο Μπέρνι Σάντερς χάνει 10 μονάδες σε διάστημα τεσσάρων μηνών και είναι πλέον τρίτος στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα
Protagon Team

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται από παντού πυρά για τις ρατσιστικές του δηλώσεις, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα και μέχρι πρότινος δεύτερο φαβορί, Μπέρνι Σάντερς.

Με το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου και πρώτου στις δημοσκοπήσεις Τζο Μπάινεν να παραμένει σταθερά πάνω από τις 15 μονάδες, η μάχη για την δεύτερη θέση φαίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη καθώς τρεις υποψήφιοι -Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Σάντερς και Κάμαλα Χάρις- βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές του μήνα, ύστερα από τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, Χάρις, που τα πήγε εξαιρετικά, βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις του πρώτου δεκαπενθημέρου. Φαίνεται όμως ότι τα «απόνερα» από το ντιμπέιτ σταδιακά μειώθηκαν και έτσι η Χάρις βρίσκεται και πάλι στην τέταρτη θέση.

Δείτε το γράφημα του RealClearPolitics που δείχνει την μάχη για το χρίσμα (RealClearPolitics)

Με τα αμερικανικά Δίκτυα να προεξοφλούν την νίκη του μετριοπαθούς κεντρώου Μπάιντεν, η μόνη πιθανή απειλή στην επικράτησή του είναι μια σύμπραξη Σάντερς-Γουόρεν. Οι δυο τους έχουν άλλωστε πολλά κοινά στις πολιτικές τους πεποιθήσεις και το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουν εξαγγείλει. Το θέμα είναι ποιος θα ταχθεί υπέρ ποιου. Και γι’ αυτό παίζουν κομβικό ρόλο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το Δημοκρατικό χρίσμα, καθώς ενδέχεται να καθορίσουν τις προεκλογικές συμμαχίες των σημαντικότερων εκλογών του πλανήτη.