H Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ όσων υπέγραψαν επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν. |
Επικαιρότητα

Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπάιντεν για αναστολή παράδοσης όπλων στο Ισραήλ

Πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου των ΗΠΑ ζητούν με επιστολή τους, το Ισραήλ να περιορίσει τα χτυπήματα σε αμάχους της Γάζας και να επιτρέψει την παροχή μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας, ως προϋπόθεση για την παράδοση όπλων
Protagon Team

Δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές του Κογκρέσου —μεταξύ των οποίων και η Νάνσι Πελόζι, η εμβληματική για το Δημοκρατικό Κόμμα πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων— υπέγραψαν επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ζητώντας να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

«Μετά το χτύπημα στην ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, πιστεύουμε ότι είναι αδικαιολόγητο να εγκρίνουμε παραδόσεις όπλων», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπέγραψαν η Πελόζι και ακόμη 36 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων η Μπάρμπαρα Λι, η Ρασίντα Τλάιμπ (η πρώτη βουλευτής που εκλέχθηκε το 2019 στο Κογκρέσο με καταγωγή από την Παλαιστίνη) και η γνωστή ακτιβίστρια Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ.

Η επιστολή καλεί επίσης τις ΗΠΑ να αναστείλουν μελλοντικές παραδόσεις όπλων εν αναμονή της αμερικανικής έρευνας για την αεροπορική επιδρομή στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen αλλά και για το εάν το Ισραήλ τελικά «περιορίσει τα πλήγματα σε αθώους πολίτες στη Γάζα», ανέφερε ο Guardian.

Την Πέμπτη, ώρες αφότου ο Μπάιντεν διεμήνυσε στο Ισραήλ —μετά από συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου— να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, απειλώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, κορυφαίοι γερουσιαστές που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα αύξησαν την πίεση στον Λευκό Οίκο για περαιτέρω δράση.

Πρωτοστάτης ο Σάντερς

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα και το 2020 διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα, πρωτοστάτησε, λέγοντας: «Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να λάβει άλλη στρατιωτική βοήθεια», έως ότου διευκολύνει σημαντικά τη ροή των προμηθειών σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι ήδη αντιμετωπίζει λιμό.

«Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να λάβει άλλη στρατιωτική βοήθεια», τονίζει με έμφαση ο Μπέρνι Σάντερς (REUTERS/Evelyn Hockstein)

«Γινόμαστε μάρτυρες σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές που έχουμε δει εδώ και πολύ, πολύ καιρό… επειδή το Ισραήλ δεν επιτρέπει στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα, και ειδικά στις περιοχές όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση», είπε ο Σάντερς στο CNN την Πέμπτη.

Ανθρωπιστικά κριτήρια

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ ζήτησε από τον Μπάιντεν να επιβάλει την εφαρμογή ενός μνημονίου εθνικής ασφάλειας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, το οποίο στόχευε να συνδέσει την παράδοση στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ με την τήρηση των ανθρωπιστικών κριτηρίων.

«Χάρηκα που είδα τον πρόεδρο να δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση (σ.σ. του Ισραήλ) και θα προσαρμόσει την πολιτική των ΗΠΑ με βάση την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων», δήλωσε ο Βαν Χόλεν στο Politico Playbook.

Στην κορυφή της λίστας των πολιτικών μέσω των οποίων ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ασκήσει πίεση κατά του Ισραήλ είναι η αναστολή της παράδοσης «επιθετικών όπλων» στο Ισραήλ εάν αποτύχει να «περιορίσει τα πλήγματα κατά πολιτών» ή «να λάβουν την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια άνθρωποι που έχουν ανάγκη», είπε ο Βαν Χόλεν.

«Οχι στην πώληση F-15»

Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εμποδίσει την πώληση F-15 στο Ισραήλ μετά τις δολοφονίες των στελεχών της WCK, μεταξύ των οποίων ήταν ένας αμερικανο-καναδός πολίτης και τρεις βρετανοί υπήκοοι.

Μια ημέρα πριν από τον θάνατο των εργαζομένων στη WCK, ήρθε στο φως μια αναφορά ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει να στείλει στο Ισραήλ όπλα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και πάνω από 25 μαχητικά αεροσκάφη F-15.

«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την πώληση όπλων σε μια χώρα που παραβιάζει τους νόμους μας. Και αυτοί περιλαμβάνουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», είπε η Γουόρεν στο CNN.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε κατά λάθος στην ομάδα της οργάνωσης WCK και στη συνέχεια απομάκρυνε δύο ανώτερους αξιωματικούς του στρατού.