Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει διμέτωπο αγώνα: στη Γάζα εναντίον του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, και εντός του εβραϊκού κράτους εναντίον των συνδικάτων που την περασμένη Δευτέρα κήρυξαν γενική απεργία με σκοπό να παραλύσουν τη χώρα, έχοντας και την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των οικογενειών των ομήρων.
Παραδόξως, έγραψε ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της Repubblica, ο στόχος των αντιπάλων του Νετανιάχου είναι ο ίδιος: η από πλευράς του αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και η πρόκληση πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, η οποία θα τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Υπάρχει και ένα τρίτο μέτωπο που απασχολεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, «αυτό της αμερικανικής διπλωματίας» η οποία διαμεσολαβεί προς εξεύρεση λύσης στη Γάζα. «Τα δύο πρώτα μέτωπα αλληλοεπηρεάζονται, το τρίτο επηρεάζει τις γενικότερες εξελίξεις».
Θα είναι επίτευγμα για τον Σινουάρ αν παραμείνει ο ίδιος ζωντανός μέχρι την κατάπαυση του πυρός, παρατήρησε ο αρθρογράφος της ιταλικής εφημερίδας. Από την άλλη, οι Ισραηλινοί της αντιπολίτευσης, οι απεργοί, οι οικογένειες των ομήρων, κ.λπ., θεωρούν ότι η άμεση σίγαση των όπλων είναι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των απαχθέντων από την Χαμάς στη φρικτή εκείνη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Μόλις την περασμένη Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ βρήκε έξι πτώματα ομήρων, που σύμφωνα με τον Νετανιάχου είχαν εκτελεστεί «με μία σφαίρα στο κεφάλι».
Η ανακάλυψη των νεκρών ομήρων αποτέλεσε την αφορμή για να εξαπολυθεί «ένα άνευ προηγουμένου κύμα οργής» με στόχο τον Νετανιάχου. «Ενας από αυτούς τους σκοτωμένους ομήρους, ο 23χρονος Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, ήταν Ισραηλινοαμερικανός. Για να τον σώσουν, οι γονείς του απευθύνθηκαν στον πάπα Φραγκίσκο, ενώ μίλησαν και στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Σικάγο».
Για αυτούς τους έξι θανάτους υπάρχουν δύο εκδοχές: οι Ισραηλινοί λένε ότι εκτελέστηκαν από τη Χαμάς, η Χαμάς λέει ότι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά, δηλαδή κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γάζας από τα ισραηλινά αεροπλάνα. «Σημαντικό μέρος του ισραηλινού πληθυσμού και ο ίδιος ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ λένε απλώς ότι ‘‘τους εγκατέλειψε ο Νετανιάχου’’». Τι εννοούν; Οτι ο «Μπίμπι» δεν έχει συμφωνήσει ακόμη σε κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιστρέψουν οι εβραίοι όμηροι σώοι στα σπίτια τους.
«Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς κατηγορείται ως απορρίψασα πλειστάκις τη συμφωνία, ο Νετανιάχου θεωρείται εξίσου εμπόδιο για την επίτευξή της, τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τη διεθνή κοινότητα». Ο Νετανιάχου, όμως, περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. «Νομίζει ότι, αν κερδίσει ο Τραμπ, θα μειωθεί και η πίεση που τώρα του ασκούν οι ΗΠΑ, αφού οι Μπάιντεν και Χάρις επιμένουν στην κατάπαυση του πυρός».
Διαβάστε: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Νετανιάχου
Τον Νετανιάχου επικρίνουν όλο και περισσότερο και οι ανώτατοι στρατιωτικοί και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Αυτοί του λένε ότι ο μέγιστος δυνατός στόχος επετεύχθη και ότι δεν πάει άλλο. Ο Νετανιάχου, όμως, σκέφτεται ότι η αντίδραση των ακροδεξιών συνιστωσών στην κυβέρνησή του θα προκαλέσει και την κατάρρευσή της.
Οι έξι εκτελεσμένοι από τη Χαμάς όμηροι ρίχνουν λάδι στη φωτιά, φουντώνουν την αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεσίας. Εξάλλου όλα είναι γνωστά: ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο «και προ ημερών ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έκλεισε ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο διατυμπανίζοντας τη διαφωνία του με τον Νετανιάχου».
Η γενική απεργία μπορεί να ρίξει τον Νετανιάχου από την εξουσία, αφού «πυροδοτεί τα συναισθήματα στην Ιερουσαλήμ, κάτι που γνωρίζει και η Χαμάς». Και ο Φραντσεσκίνι κατέληξε: «Το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι πλέον: ειρήνη στη Γάζα ή πόλεμος στο Ισραήλ;»