Εξηγήσεις –ή έστω τη θέση της κυβέρνησης– για το θέμα της μη πρόσκλησης του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην άτυπη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, το οποίο επέστρεψε στην ενημέρωση μετά μια μικρή ανάπαυλα καλοκαιρινών διακοπών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από το στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος δεν θα παραβρεθεί».
Για την πληροφορία ότι θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν έχω να αναφέρω κάτι σε αυτό που με ρωτάτε».
Σε άλλη ερώτηση αν αποτελεί το Κυπριακό προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα διαχρονικά και πως Ελλάδα και Κύπρος είναι απολύτως ταυτισμένες στη διεκδίκηση των αυτονόητων αιτημάτων της κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς ποιες άλλες κινήσεις σχεδιάζουν Αθήνα και Λευκωσία και αν προγραμματίζεται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στο προσεχές διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν μία σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα. «Θα συνεχιστούν αυτές οι επαφές και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Περισσότερα είναι καλύτερο να ανακοινωθούν στο σωστό χρόνο από το αρμόδιο υπουργείο και από τον υπουργό Εξωτερικών. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Για το ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης και της απρόκλητης επίθεσης που έγινε, η χώρα μας είναι ισχυρή σε όλα τα επίπεδα, θα τεθεί σε όλες τις συναντήσεις, έχουμε σήμερα μια πολύ σημαντική συνάντηση με θέμα τη διεύρυνση και την ενότητα και ανάπτυξη στα βαλκάνια αλλά η Ελλάδα θα θέσει το θέμα υπερασπιζόμενη τα δίκαια του κυπριακού λαού και της κυπριακής δημοκρατίας», ανέφερε.
Για την οπαδική βία και τις αστοχίες στη Νέα Φιλαδέλφεια ο κ. Μαρινάκης είπε ότι στις υπηρεσιακές αστοχίες της Αστυνομίας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός. «Διεξάγεται ΕΔΕ, έχουν κληθεί ο εμπλεκόμενοι να παράσχουν εξηγήσεις και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί μετά τα γεγονότα. Είναι δεδομένο ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του σε αυτή τη διαχείριση η οποία έγινε, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να ακυρώσουμε συνολικά το έργο της ΕΛ.ΑΣ, το έργο της δικαιοσύνης. Στο σκέλος της οπαδικής βίας υπάρχει αθλητικός νόμος όμως εκρίθη αναγκαία περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή του και τη συμμόρφωση όλων», υπογράμμισε σημειώνοντας πως η μάχη κατά της βίας είναι καθημερινή και όχι μόνο στα γήπεδα. «Χρειάζεται σε αυτή τη μάχη να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα», τόνισε.
Για το εργασιακό νομοσχέδιο και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ είπε ότι βγαίνει μέχρι αύριο σε δημόσια διαβούλευση και πρόσθεσε πως στην αντιπολίτευση δεν έχουν καταλάβει τι συνέβη στη χώρα στις εκλογές και συνεχίζουν την τακτική της παραπληροφόρησης με fake news. «Όσοι δεν υπερασπίζονται αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, στην πραγματικότητα υπερασπίζονται τη «μαύρη» εργασία. Όλες οι πρωτοβουλίες του νομοσχεδίου είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων», υπογράμμισε. «Δεν θα υπάρχει καμία διάταξη του νομοσχεδίου η οποία θα δυσχεραίνει τη θέση του εργαζόμενου», απάντησε σε επόμενη σχετική ερώτηση.
Ερωτηθείς για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις πολιτών δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε για αυτές τις ουρές, ούτε κάποιος κίνδυνος, ούτε κάτι που να φοβίζει τους πολίτες».