Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο, σε παλιότερη συνεδρίαση | Dimitris Kapantais/ SOOC
Επικαιρότητα

Δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: Ξεκίνησαν οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων

Επειτα από 13 συνεδριάσεις ήρθε η σειρά του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και των τεσσάρων αστυνομικών να απολογηθούν για τις πράξεις τους που οδήγησαν τον θάνατο του ακτιβιστή, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018
Protagon Team

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος άφηνε την τελευταία του πνή στην οδό Γλάδστωνος, μέρα μεσημέρι, παρουσία δεκάδων θεατών. Υστερα από 42 μήνες, οι κατηγορούμενοι απολογούνται την Τρίτη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της δίκης που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, στις 20 Οκτωβρίου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί. Επειτα από 13 συνεδριάσεις, η δίκη αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών που θα πρέπει να αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Πρώτος απολογείται ο 78χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, για όσα καταλογίζονται στο κατηγορητήριο για τον θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ δεύτερος στη σειρά είναι ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου.

Σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής των έξι κατηγορούμενων, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης, που καταγράφηκαν να χτυπούν με κλωτσιές τον 33χρονο (συγκεκριμένα 14 κλωτσιές σε 11 δευτερόλεπτα, όπως κατέθεσε μάρτυρας), «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)».

Ο θάνατος του 33χρονου είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε μεγάλο αριθμό πολιτών, με τα τελευταία λεπτά της ζωής του να έχουν καταγραφεί και να έχουν μεταδοθεί στα ΜΜΕ. Το θύμα, στα επίμαχα βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο, δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους στο κεφάλι και τελικά κατέληξε, ενώ οι αστυνομικοί τού είχαν δέσει τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες και τον πίεζαν με δύναμη, καθώς ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κοσμηματοπώλης, όσα έγιναν είχαν ως αφετηρία τον φόβο του ιδίου ότι το θύμα μπήκε στο κατάστημά του με σκοπό να τον ληστέψει. Ισχυρίζεται επίσης ότι εμπόδισε τον Κωστόπουλο, όταν το θύμα εγκλωβίστηκε, να εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο, με σκοπό να τον εμποδίσει να διαφύγει μέχρι να φθάσει η αστυνομία και χωρίς πρόθεση να του προξενήσει βλάβη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 33χρονος «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος, η πόρτα του οποίου ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν «σε υπερδιέγερση» και όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε.

Οταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί, δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεών του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν «μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Η κατηγορία που καλείται να αντικρούσει ο 78χρονος είναι ότι και αυτός και ο μεσίτης θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων, εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής… έδρασαν απερίσκεπτα, μην προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή, που ζητεί την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.