Η ποικιλία από μπίρες που κυκλοφορούν στην Ισπανία τις κάνει ακαταμάχητες – ειδικά στη διάρκεια του καλοκαιριού | Jeffrey Greenberg/Universal Images Group/Getty Images
Επικαιρότητα

Δικαστήριο δικαιώνει ισπανό εργάτη που έπινε αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας

Οι δικαστές στη Μούρθια απεφάνθησαν πως η ηλεκτρική εταιρεία στην οποία εργαζόταν δεν είχε αποδείξεις ότι ο υπάλληλός της ήταν μεθυσμένος, παρότι ιδιωτικός ντετέκτιβ που τον παρακολουθούσε τον είχε δει να πίνει μπίρα, κρασί και κονιάκ στο μεσημεριανό γεύμα
Protagon Team

Ολοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ εν ώρα εργασίας είναι το λιγότερο επιβαρυντική για την εύρυθμη εκτέλεσή της. Γεγονός, βέβαια, που δεν πτοεί τους Βρετανούς, για παράδειγμα, οι οποίοι παραδοσιακά πίνουν μπίρα στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, προτού επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο έκρινε ότι μια εταιρεία εσφαλμένα απέλυσε έναν ηλεκτρολόγο, ο οποίος μπορεί να είχε πιει περισσότερα από τρία λίτρα μπίρα σε μια μέρα, καθώς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η κατανάλωση τον είχε αφήσει «υπό την επήρεια αλκοόλ ή μεθυσμένο» ή ανίκανο να κάνει τη δουλειά του, αναφέρει o Guardian.

Το ανώτατο δικαστήριο της νοτιοανατολικής ισπανικής περιοχή της Μούρθια διαπίστωσε ότι η εταιρεία ηλεκτρισμού δεν παρείχε επαρκείς λόγους για την απόλυση του άνδρα – και τη διέταξε να αποκαταστήσει τον απολυθέντα εργαζόμενο ή να του καταβάλει 47.000 ευρώ ως αποζημίωση. Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει υπόψη την επίδραση που θα μπορούσε να έχει το ζεστό καλοκαίρι της Μούρθια στην ανάγκη του άνδρα για ποτό.

Ο άνδρας, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία για 27 χρόνια, απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που προσλήφθηκε από τους εργοδότες του ακολούθησε τον ίδιο και το φορτηγό της εταιρείας του κατά τη διάρκεια λίγων ημερών, τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με την επιστολή απόλυσής του, στις 5 Ιουλίου, μάρτυρες είχαν δει τον άνδρα και έναν από τους συναδέλφους του να σταματούν για ποτό σε ένα μπαρ στις 8.27 π.μ. – αν και ο ντετέκτιβ δεν διευκρίνισε αν το ποτό αυτό ήταν αλκοολούχο. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας οι δυο τους αγόρασαν ένα καρβέλι ψωμί, λίγο φαγητό, τέσσερα κουτιά μπίρα San Miguel και ένα λίτρο μπουκάλι μπύρας Estrella de Levante.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα ο άνδρας εθεάθη να πίνει άλλο ένα κουτάκι μπίρα. Λίγο πριν τις 6.30 μ.μ. εθεάθη να αγοράζει και να πίνει ένα δεύτερο κουτάκι μπίρα, προτού επιστρέψει στη βάση της εταιρείας, στη Μούρθια, για να παραδώσει το βαν του.

Ενα δεκαπενθήμερο αργότερα, ο ίδιος και δύο συνάδελφοί του εθεάθησαν να πίνουν συνολικά επτά λίτρα μπίρας από τα μέσα του πρωινού μέχρι το τέλος του μεσημεριανού τους διαλείμματος. Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο άνδρας εντοπίστηκε να πίνει δύο κουτιά Heineken των 330 ml, πριν πιει άλλο ένα κουτάκι μπίρα και κατευθυνθεί πίσω στα γραφεία της εταιρείας.

Εξι μέρες αργότερα εθεάθη να πίνει ένα μπουκάλι μπίρας 330 ml πριν από το μεσημεριανό γεύμα, πριν πιει τρία ποτήρια κόκκινο κρασί με το γεύμα του, ενώ ακολούθησε και ένα σφηνάκι κονιάκ.

Η επιστολή ενημέρωνε τον άνδρα που απολύθηκε για «επαναλαμβανόμενη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική του ευεξία και αυτή των συναδέλφων του», τόσο εν ώρα εργασίας όσο και στο τιμόνι του οχήματος της εταιρείας του.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε τις ενέργειες της εταιρείας αβάσιμες. «Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ δεν έκανε ποτέ αναφορά σε σημάδια μέθης ή αδεξιότητας, όταν ο εργαζόμενος επρόκειτο να περπατήσει» αναφέρει στην απόφασή του. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη –ντοκουμέντο, πραγματογνώμονας ή μάρτυρας– που να αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο άνδρας ήταν υπό την επίδραση αλκοόλ και ήταν μεθυσμένος» πρόσθεσε το δικαστήριο.

«Ούτε έχει αποδειχθεί, έστω και περιστασιακά, ότι οι σωματικές και πνευματικές του ικανότητες μειώθηκαν γενικά, ή συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του ως ηλεκτρολόγος, ούτε ότι του στάθηκαν εμπόδιο όταν οδηγούσε το βαν της εταιρείας στο τέλος της εργάσιμης ημέρας» συμπληρώνει η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η είδηση έκανε τον γύρο των εφημερίδων και των διαδικτυακών τόπων της Βρετανίας, καθώς μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι έφερε κύματα ανακούφισης στους εξειδικευμένους υπαλλήλους γραφείων ανά την επικράτεια. Αλλωστε, ο όρος «λειτουργικός αλκοολικός» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές βρετανικές επιχειρήσεις.