Η Εύα Καϊλή, που βρέθηκε πριν από έναν χρόνο επί 2,5 μήνες στη φυλακή, επιμένει στην αθωότητά της | Shutterstock
Επικαιρότητα

Δικαστικό έλεγχο για παράνομη σύλληψή της κίνησε η Εύα Καϊλή

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει στους Financial Times ότι η νομική ομάδα της έχει προκαλέσει διαδικασία για τον έλεγχο της νομιμότητας της σύλληψής της – Η ίδια κάνει λόγο για «ομολογίες που αποσπάστηκαν εκβιαστικά» και «σοκαριστικές μεθόδους» από τη βελγική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Qatargate το οποίο αποκαλεί «Belgiangate»
Protagon Team

Στην υπόθεση που «ξεκίνησε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας της ΕΕ εδώ και δεκαετίες» και έναν χρόνο μετά «έχει βαλτώσει σε νομικές αντεγκλήσεις που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη διαχείριση της υπόθεσης από τις βελγικές αρχές» αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις της Εύας Καϊλή.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η νομική ομάδα της προκάλεσε τον δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας της σύλληψής της με την αιτιολογία ότι η ασυλία της είχε αρθεί παράνομα. Παράλληλα, η κυρία Καϊλή κατηγορεί το βελγικό σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης ότι βασίζεται σε «ομολογίες που αποσπάστηκαν εκβιαστικά και όπου τα γεγονότα δεν έχουν σημασία». Αντί για Qatargate, «αυτό είναι ένα Belgiangate» δηλώνει, προσθέτοντας ότι «οι μέθοδοι ήταν πραγματικά σοκαριστικές».

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι η Εύα Καϊλή επέμεινε στην αθωότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της –επί δυόμισι μήνες– στη φυλακή, καθώς αρνήθηκε να κάνει κάποια συμφωνία με την εισαγγελία.

Οι FT σημειώνουν ότι η ασυλία των ευρωβουλευτών μπορεί να αρθεί χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εάν συλληφθούν επ’ αυτοφώρω να διαπράττουν έγκλημα. «Οι βελγικές Αρχές δήλωσαν ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή ενεργούσε για λογαριασμό της και ότι τα χρήματα που μετέφερε ήταν απόδειξη της διαφθοράς της» προσθέτει η εφημερίδα.

«Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με αυτά τα χρήματα» δηλώνει στον αντίποδα η ελληνίδα ευρωβουλευτής. Από την αρχή ανέφερε στις Αρχές ότι τα χρήματα στην τσάντα ανήκαν στον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, τον φερόμενο ως εγκέφαλο της υπόθεσης Qatargate. Στους FT αναφέρει ότι ο πατέρας της προσφέρθηκε να τα παραδώσει σε μια επαφή του Παντσέρι σε ένα ξενοδοχείο μετά τη σύλληψη του τότε συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τον περασμένο μήνα (11ος/2023) η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που έδρασαν οι βελγικές αρχές αλλά και για τον ρόλο του παραιτηθέντος εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ. Εστίασε στο δίκτυο των σχέσεων της βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά με βέλγους αξιωματούχους και ιδιαιτέρως στις επαφές του γιού της με τον γιο του ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Ο Κλεζ αναγκάστηκε αποχωρήσει από την έρευνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του ήταν συνεταίρος με τον γιο της Αρενά, Ούγκο Λεμέρ, ο οποίος φέρεται να συνεργαζόταν με τον Παντσέρι. H Corrriere έθεσε το ερώτημα γιατί εξαιρέθηκε η Αρενά από τον Κλεζ και ενεπλάκη η ελληνίδα ευρωβουλευτής με «κατηγορίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί».

Στους Financial Times, η Εύα Καϊλή δήλωσε ότι οι δικηγόροι της απέκτησαν πρόσβαση στον πλήρη φάκελο της υπόθεσης μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023 και συνειδητοποίησαν ότι «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για μένα». Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς σε πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ηγήθηκε εκστρατείας επιρροής εκ μέρους του Κατάρ για την άρση των απαιτήσεων της ΕΕ για τη χορήγηση βίζας στο κράτος του Περσικού Κόλπου. «Ενήργησα σε ευθυγράμμιση με το υπουργικό συμβούλιο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόκειται για κοινοβουλευτική δραστηριότητα» δήλωσε η ίδια.