Γουχάν, 26 Ιανουαρίου. Τότε στο νοσοκομείο της κινεζικής μεγαλούπολης διαδραματίζονταν σκηνές σαν και αυτή, ενώ ταυτόχρονα… φτερούγιζαν προς στη Δύση πληροφορίες για μολυσμένες νυχτερίδες της κρεαταγοράς | EPA/YUAN ZHENG CHINA OUT
Επικαιρότητα

Διεθνής έλεγχος στη Γουχάν, τώρα!

Κερδίζει πόντους η ιδέα να συσταθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επιτροπή επιστημόνων η οποία θα διερευνήσει επιτόπου τα αίτια της εμφάνισης του κορονοϊού και της εξάπλωσής του σε όλον τον κόσμο. Προσκρούει, βέβαια, στο… Σινικό Τείχος της απόλυτης άρνησης του καθεστώτος του Πεκίνου
Protagon Team

Αργά ή γρήγορα, τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα σε όλες τις χώρες και θα αναδειχθεί ως μείζων η ανάγκη προσαρμογής των εθνικών οικονομιών στις υφεσιακές συνθήκες που η πανδημία δημιούργησε. Ωστόσο η υγειονομική κρίση δεν μπορεί να παραγραφεί. Και ως γεγονός πρέπει να εξηγηθεί με τον σαφέστερο τρόπο.

Εχοντας το δεδομένο αυτό κατά νου και προβληματιζόμενα για το αύριο, δύο μεγάλα Μέσα, η φωνή του λονδρέζικου Σίτι Financial Times και η αμερικανική Washington Post, επικαλούνται το ίδιο πράγμα: απαιτείται διαφάνεια από την Κίνα σχετικά με την προέλευση του ιού. Αυτό το σκοτεινό σημείο πρέπει να ξεκαθαριστεί, ώστε να πάει ο κόσμος παραπέρα και εν ηρεμία.

Δεν πρόκειται για μία θέση ύποπτη, για ένα αίτημα που υποκρύπτει βούληση να εξαπολυθεί διπλωματική ή ακόμη και νομική μάχη κατά του καθεστώτος του Πεκίνου (εξάλλου, ορισμένες αγωγές έχουν γίνει ήδη). Πρόκειται για τη δημοκρατική απαίτηση να γνωρίσει ο κόσμος όλος την αλήθεια. Να μάθει πώς του προέκυψε η πανδημία. Τι συνέβη στη Γουχάν.

Οι FT τονίζουν την ανάγκη σύστασης διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, πιθανότατα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο περιθώριο καθώς πλέον έπαψε να έχει την εμπιστοσύνη αρκετών χωρών. Το Πεκίνο έχει καθήκον απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα, υπογραμμίζουν οι Βρετανοί, να επιτρέψει στους ειδικούς επιστήμονες την αναπαράσταση της δραματικής ακολουθίας η οποία οδήγησε στην πανδημία.

Οι FT δεν θέλουν να συμμεριστούν την πολεμική ρητορική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να μετατρέψουν τη διπλή κρίση σε αντιπαράθεση, έτσι απορρίπτουν τις θεωρίες συνωμοσίας κάθε είδους: είτε για το εργαστήριο της Γουχάν όπου παρασκευάστηκε από πρόθεση ο ιός είτε για τα αμερικανικά στρατεύματα που τον μετέφεραν στην Κίνα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση του ατυχήματος στο εργαστήριο της Γουχάν είναι εύλογη και, συνεπώς, πρέπει να διερευνηθεί.

Το βρετανικό Μέσο κάνει έκκληση στο ΚΚ Κίνας να ανοίξει τις πόρτες χωρίς να φοβάται μήπως βρεθεί στην άβολη θέση να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσει για τις ζημίες. Τονίζει, στο σημείο αυτό, ότι και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν είναι απαλλαγμένες από την ευθύνη διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης όταν ο κορονοϊός έφθασε στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Από πλευράς της, η Washington Post υποστηρίζει ανάλογη θέση επικεντρώνοντας στο σενάριο του ατυχήματος στο εργαστήριο. Οι μυστικές υπηρεσίες μας, τονίζει, δεν εντόπισαν  στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο αόρατος εχθρός παρήχθη σε ερευνητικό κέντρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση της επιστημονικής εργαστηριακής έρευνας η οποία για κάποιον άγνωστο λόγο «στράβωσε».

Επ’ αυτού, του ατυχήματος δηλαδή, και ελλείψει χειροπιαστών αποδείξεων, στην παγκόσμια κοινότητα των ειδικών επικρατεί προς το παρόν ένα κλίμα που διατρέχει όλη την γκάμα, από τη σχετική επιφυλακτικότητα μέχρι τον απόλυτο σκεπτικισμό. Τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις αναμένουν όλοι τους, ώστε να πάρουν θέση.

Ο ΠΟΥ, από τη δική του σκοπιά, εμμένει στη θεωρία της «φυσικής» προέλευσης του ιού (λόγου χάρη, στην κρεαταγορά της Γουχάν) και αρνείται πεισμόνως να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την πιθανότητα ατυχήματος στο εργαστήριο. Η εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας φρονεί ότι αυτή η άρνηση αποτελεί λόγιο για επιτόπια έρευνα. Ετσι εξηγείται, γράφει, και ο προσανατολισμός σε αυτήν την κατεύθυνση πολλών χωρών με διαφορετικές προσεγγίσεις: της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, κ.ά. Ζητούν από την Κίνα σαφείς εξηγήσεις.

Το θέμα πάντως είναι ότι φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, απατηλότατο, η συγκατάθεση της Κίνας στον διεθνή έλεγχο…