Οι εκτελέσεις είναι η πιο άγρια και βάρβαρη ποινή που μπορεί να επιβάλει το κράτος ως αποτρεπτικό μέσο για τη μείωση της εγκληματικότητας. Ολες οι Δυτικές δημοκρατίες, πλην κάποιων Πολιτειών των ΗΠΑ, τις έχουν καταργήσει. Σε άλλα σημεία του πλανήτη, όμως, παραμένουν καθημερινή πρακτική απόδοσης δικαιοσύνης, μάλιστα πέρυσι έφτασαν σε σημείο-ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Συνολικά 883 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν θανατωθεί σε 20 χώρες, σημειώνοντας αύξηση 53% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της Διεθνούς Αμνηστίας. Μόνο το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν το 90% αυτών των εκτελέσεων. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την Κίνα, η οποία πιστεύεται ότι εκτελεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Τα δεδομένα για τη θανατική ποινή είναι απόρρητα στην Κίνα, γεγονός που, σύμφωνα με την οργάνωση, βλάπτει τη δυνατότητά της να κάνει ακριβή εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό όσων θανατώνονται στην ασιατική χώρα. Η ομάδα είναι επίσης σε θέση να επιβεβαιώσει ότι εκτελέσεις έγιναν στη Βόρεια Κορέα, στο Βιετνάμ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την παροχή έστω και ελάχιστων αξιόπιστων στοιχείων.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ευθύνονται κυρίως για την απότομη αύξηση των γνωστοποιημένων εκτελέσεων παγκοσμίως πέρυσι. Αναφέρει ότι το Ιράν θανάτωσε 576 ανθρώπους – από 314 το 2021. Από το σύνολο του περασμένου έτους, 279 άτομα εκτελέστηκαν για φόνο, 255 για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, 21 για βιασμό και 18 με την κατηγορία επιπέδου εθνικής ασφάλειας περί «εχθρότητας κατά του Θεού».
Η τελική κατηγορία περιλαμβάνει δύο άνδρες που συνελήφθησαν σε σχέση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντιμετώπισαν αυτό που ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ αποκάλεσε «αυθαίρετες, συνοπτικές και ψευδείς δίκες, που αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για βασανιστήρια».
Στη Σαουδική Αραβία οι εκτελέσεις τριπλασιάστηκαν, από 65 το 2021 σε 196 το 2022 – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Ογδόντα πέντε άνθρωποι θανατώθηκαν αφού καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα και 57 για αδικήματα ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση. Εκεί οι εκτελέσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά σήμαναν το τέλος ενός μορατόριουμ που φέρεται να ίσχυε από το 2020.
Σε μία μόνο ημέρα, τον Μάρτιο του 2022, οι Αρχές πραγματοποίησαν μαζική εκτέλεση 81 ατόμων. Τουλάχιστον 41 ήταν μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων δύο που καταδικάστηκαν για εγκλήματα σχετιζόμενα με τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το σύστημα δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας ότι επιβάλλει θανατικές ποινές μετά από δίκες που ήταν κατάφωρα άδικες, συμπεριλαμβανομένης της βάσης ετυμηγοριών πάνω σε «ομολογίες» που εξάγονταν υπό σωματικό βασανισμό ή άλλου τύπου κακομεταχείριση.
Στην Αίγυπτο 24 άνθρωποι θανατώθηκαν πέρυσι. Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 71% σε σύγκριση με το 2021, όταν είχαν εκτελεστεί 83. Η οργάνωση ανέφερε επίσης εκτελέσεις στο Ιράκ (11), στο Κουβέιτ (7), στα Παλαιστινιακά Εδάφη (5), στην Υεμένη (4) και στη Συρία (άγνωστος αριθμός).
Η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της οργάνωσης, κατηγορεί τα κράτη της Μέσης Ανατολής ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και επιδεικνύουν «σκληρή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή». «Είναι καιρός οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ να εντείνουν την πίεση στους υπεύθυνους για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν τη θέσπιση διεθνών κανόνων» λέει.
Στον υπόλοιπο κόσμο, 18 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ –από 11 το 2021– και 11 στη Σιγκαπούρη, όπου οι εκτελέσεις για αδικήματα ναρκωτικών ξεκίνησαν ξανά, μετά από διετή παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.