Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Συρία, στα Υψώματα του Γκολάν, την Κυριακή | EPA/ATEF SAFADI
Επικαιρότητα

Διεθνείς ηγέτες χαιρετίζουν την πτώση του Ασαντ – το Ισραήλ ενισχύει τα σύνορά του

Αμερικανοί, ευρωπαίοι, άραβες και ασιάτες πολιτικοί μιλούν θετικά για την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία. Ανησυχία για την επικράτηση ισλαμιστών, ζητούν προστασία των αμάχων
Protagon Team

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση του καθεστώτος Ασαντ προκάλεσε πληθώρα διεθνών αντιδράσεων.

Ο Μπασάρ Αλ-Ασαντ «διέφυγε» από τη Συρία αφού έχασε την υποστήριξη της προστάτιδάς του Ρωσίας, υποστήριξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social.

«Ο Ασαντ δεν είναι πια εδώ. Διέφυγε από τη χώρα του. Η προστάτιδά του, η Ρωσία,  υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιθυμούσε πλέον να τον προστατεύει», έγραψε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία «έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί, σε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ και που θα μπορούσε να διαρκέσει αιωνίως.

«Η Ρωσία και το Ιράν έχουν αυτή τη στιγμή αποδυναμωθεί, η μία εξαιτίας της Ουκρανίας και μιας κακής οικονομίας, το άλλο εξαιτίας του Ισραήλ και των πολεμικών επιτυχιών του», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν μια αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη Μέση, Ανατολή Ντάνιελ Σαπίρο, μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Ο Σαπίρο κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους, ιδιαίτερα τις μειονότητες, και να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές διαβουλεύσεις με περιφερειακούς εταίρους που επηρεάζονται από αυτή την κρίση για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους για ασφάλεια, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του σύρου προέδρου  κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, είπε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση από τα σύνορα με τη Συρία, ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν δυνάμεις στη ζώνη ασφαλείας με τη Συρία που ελέγχεται από τον ΟΗΕ, καθώς και σε αριθμό σημείων απαραίτητων για την άμυνα υπό το φως των τελευταίων γεγονότων στην αραβική χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ελπίζει ότι η Συρία «θα ξαναβρεί τη σταθερότητά της το συντομότερο δυνατόν».

Το Πεκίνο «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση βοήθησε κινέζους πολίτες να φύγουν «με ασφάλεια» από τη Συρία και διατηρεί τις επαφές της με όσους παραμένουν στη χώρα.

Η Κίνα προέτρεψε επίσης όλες τις πλευρές «να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεσμών και του κινεζικού προσωπικού στη Συρία».

Η Ρωσία και το Ιράν ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι της Συρίας τα τελευταία χρόνια, όμως και οι σχέσεις της Δαμασκού με το Πεκίνο είχαν ενισχυθεί.

Η Κίνα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες –εκτός της Μέσης Ανατολής– τις οποίες είχε επισκεφθεί ο Ασαντ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Στο ταξίδι του, το 2023, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ασαντ ανακοίνωσαν τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική επειδή ο συριακός λαός θα είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του.

«Το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε και (η εξουσία) στη χώρα άλλαξε χέρια», είπε ο Φιντάν στο Φόρουμ της Ντόχα, που διεξάγεται στο Κατάρ. «Ασφαλώς, αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Πάνε 13 χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν τόνισε ότι ο συριακός λαός δεν είναι σε θέση να ανοικοδομήσει μόνος του τη χώρα και ότι οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να δράσουν με σύνεση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο Άσαντ, ο Φιντάν είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως έχει φύγει από τη Συρία.

Είπε ότι η Τουρκία δεν είχε καμία επαφή με τον Άσαντ, μολονότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον είχε καλέσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος: «Επειτα από 14 χρόνια βάναυσου πολέμου και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ο συριακός λαός μπορεί σήμερα να αδράξει μια ιστορική ευκαιρία για να οικοδομήσει ένα σταθερό και ειρηνικό μέλλον», τόνισε σε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «για ηρεμία και αποφυγή της βίας αυτή την ευαίσθητη περίοδο, με την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων, χωρίς διακρίσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας Συρίας που προστατεύει τις μειονότητες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε «θετική» εξέλιξη την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι καταδεικνύει την αδυναμία των ρώσων και ιρανών υποστηρικτών του.

«Το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη, που αναμενόταν εδώ και καιρό. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Κάγια Κάλας.

Προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι «να διασφαλίσει την ασφάλεια» στην περιοχή, πρόσθεσε. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί «με όλους τους εταίρους της» στη Συρία και, γενικότερα, στην περιοχή.

«Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να εμπλακούν εποικοδομητικά», υπογράμμισε η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ .

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε και αυτός την πτώση του Ασαντ λέγοντας ότι «επιτέλους, το κράτος της βαρβαρότητας έπεσε».

Σε μήνυμα του ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε «το κουράγιο και την υπομονή του λαού της Συρίας», επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις στιγμές αστάθειας εύχεται «ειρήνη, ελευθερία και ενότητα». Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη της ασφάλειας για όλους στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Μακρόν.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, φέρει ως βάρος στη συνείδησή του αμέτρητες ζωές και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Συρία. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει βιώσει τρομακτικά δεινά. Το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στην Συρία είναι επομένως καλό νέο», σημείωσε ο Ολαφ Σολτς σε ανακοίνωσή του.

Υπογράμμισε ακόμα  ότι «αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να αποκατασταθούν γρήγορα ο νόμος και η τάξη στην Συρία» και ότι «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασία και τώρα και στο μέλλον». Παραμένει εφικτή μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Συρία «σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνώντες με βάση το εάν επιτρέπουν σε όλους τους Σύρους να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, εάν υπερασπίζονται την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και από το εάν ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους», κατέληξε η δήλωση του καγκελαρίου.

«Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών».

«Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύρους» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία χαιρέτισε και αυτή τις εξελίξεις, λέγοντας πως οι δικτάτορες που υπολόγιζαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι καταδικασμένοι στο ίδιο τέλος», εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στον συριακό λαό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα στην πλατφόρμα X.

«Ο Άσαντ έπεσε. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα με τους δικτάτορες που στοιχηματίζουν στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν. Προδίδει πάντα εκείνους που υπολογίζουν σε αυτόν», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως το Κίεβο εύχεται «να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων (με τη Συρία) στο μέλλον».

Η Ιορδανία υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας και της ασφάλειας της Συρίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ιορδανία πρόσθεσε πως «εξετάζεται» η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δήλωσε πως η χώρα του θα σεβαστεί «τις επιλογές» των Σύρων, καλώντας τη γειτονική χώρα να αποτρέψει τη βύθιση στο «χάος».

«Η Ιορδανία στέκεται στο πλευρό των Σύρων αδελφών της και σέβεται τη βούληση και τις επιλογές τους», ανέφερε το γραφείο του βασιλιά σε μια ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια της Συρίας, των πολιτών της και των κεκτημένων του λαού της, και να εργαστεί με συνέπεια και ταχύτητα για να επιβάλει τη σταθερότητα και να αποτρέψει κάθε σύγκρουση που θα οδηγούσε στο χάος».

Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για ενότητα και ανοικοδόμηση της Συρίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Αίγυπτος καλεί όλες τις πλευρές στη Συρία «να ενώσουν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους και να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία για μια νέα φάση εθνικής συναίνεσης και εσωτερικής ειρήνης».

Δηλώνει ότι «θα εργαστεί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της προκειμένου να τεθεί τέλος στα βάσανα του συριακού λαού, θα διευκολύνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και θα υποστηρίξει την επιστροφή με κάθε ασφάλεια των προσφύγων στη χώρα προέλευσής τους».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως στέκεται «στο πλευρό του συριακού κράτους και του συριακού λαού και τους υποστηρίζει στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Το Κατάρ δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί «η βύθιση της Συρίας στο χάος» και υπογράμμισε «την ανάγκη να διατηρηθούν οι εθνικοί θεσμοί και η ενότητα του κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία είναι σε επικοινωνία με όλους τους περιφερειακούς παράγοντες για τη Συρία και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Τουρκία και κάθε εμπλεκόμενη πλευρά», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Σαουδική Αραβία δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Άσαντ.

Η αποτυχία του να επαναδεσμεύσει διάφορους περιφερειακούς παράγοντες και την αντιπολίτευση ευθύνονται για την πτώση του, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να δεσμευθεί και να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτά τα ανοίγματα συνάντησαν την άρνηση. Η παρούσα κατάσταση είναι άμεση συνέπεια της έλλειψης δέσμευσης της συριακής κυβέρνησης στην πολιτική διαδικασία. Αυτή η έκβαση αντανακλά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της αδιαλλαξίας», τόνισε.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μη κρατικούς παράγοντες να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν πολιτικά κενά.

«Τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Συρία αποτελούν επίσης σαφή ένδειξη της αποτυχίας της πολιτικής και της καταστροφικής φύσης της σύγκρουσης και του χάους», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς στο φόρουμ για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Κύριες ανησυχίες για εμάς είναι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η οποία εξακολουθεί να απειλείται, καθώς και ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, πρόσθεσε ο Γκαργκάς, ο οποίος επισήμανε ότι ο Ασαντ δεν χρησιμοποίησε το «σωσίβιο» που του πρότειναν διάφορες αραβικές χώρες, των Εμιράτων περιλαμβανομένων, που τα τελευταία χρόνια επεδίωξαν να συμφιλιωθούν με τη συριακή κυβέρνηση.

Η ταχεία κατάρρευση της συριακής κυβέρνησης οφείλεται εν μέρει στην πολιτική αποτυχία του καθεστώτος του Ασαντ, τόνισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπάσεμ Αλ Aουάντι δήλωσε πως το Ιράκ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Συρία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η βούληση του συριακού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας,

Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, χαιρέτισε την «ιστορική» στιγμή που ζουν οι Σύροι με την πτώση του Ασαντ, ενός «δικτάτορα» που ανέβηκε στην εξουσία πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

«Ζούμε στη Συρία ιστορικές στιγμές όντας μάρτυρες της πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος στη Δαμασκό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής Μαζλούμ Αμπντί. «Αυτή η αλλαγή είναι μια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια νέα Συρία βασισμένη στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, η οποία να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν «συνεχάρησαν» τον συριακό λαό και τους αντάρτες, δηλώνοντας ότι ελπίζουν η μεταβίβαση της εξουσίας να γίνει «σύμφωνα με τις επιθυμίες του συριακού λαού» και να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στη χώρα.

«Εκφράζουμε την ελπίδα η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας να γίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του συριακού λαού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανεξάρτητη και ισλαμική κυβέρνηση που θα υπηρετεί» τον λαό, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν σε ανακοίνωσή του.

«Ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα επιτρέπει στη Συρία να προοδεύει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε.